Gazdaság

Kutatásfejlesztési megállapodást kötött az egyetem

Kutatásfejlesztési megállapodást kötött az egyetem

2009. március 3., kedd
Kutatásfejlesztési megállapodást kötött az egyetem

Kutatásfejlesztési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara (SZTE-TTIK) a Semilab Félvezető Fizikai Laboratórium Zrt., a szerződés aláírására március 3-án került sor. Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese és az együttműködésben érintett Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vezetője elmondta: olyan céggel került kapcsolatba a tanszék, amely a jövőnek dolgozik, ugyanis napelem-gyártáshoz készít tesztműszereket.

Bár a gazdasági válság a cég működési területét sem hagyja érintetlenül, ez nem jelenti azt, hogy a kutatás-fejlesztést le kellene állítani, ugyanis sokak véleménye szerint a recesszió időszaka alkalmat ad arra, hogy a cégek a K+F -re koncentráljanak, és ha visszajön végül a normális piacműködés, akkor ennek eredményeivel versenyelőnyre tehet szert a szervezet - beszélt a kutatásfejlesztés fontosságáról

Pavelka Tibor

, a Semilab Zrt. vezérigazgatója. A Semilab és az SZTE együttműködése 2001-ben kezdődött, már két sikeres pályázat van mögöttük, és most szeretnék együttműködésüket még intenzívebbé tenni. A Fizikus Tanszékcsoport hallgatói a céggel kötött együttműködés keretében a Semilab részére végeznek előkészítő méréseket a félvezetők optikai és elektromos tulajdonságait vizsgáló laboratóriumban. Megismerkednek azokkal a műszerekkel, amelyeket a cég állít elő, és mire végeznek, ha szerencséjük van, akár azonnal állásba is kerülhetnek a Semilabnál. Harmadévtől lehet részt venni a laboratórium munkájában. Egyelőre három-négy hallgatóról van szó, mivel a fizikaképzés létszámbeli nehézségekkel küzd. Ez az oka annak is, hogy a cég kapacitásai folytán jelenleg az összes fizikust fel tudná venni Magyarországon. A Semilab bővülése olyan gyors volt az utóbbi időben, hogy Budapesten nem tudtak elegendő szakembert felvenni a fizikus területen, ezért is gondolták, hogy Szeged, illetve a későbbiekben esetleg Debrecen irányába tájékozódnak. Az 1989 óta működő cég alapvetően mérőberendezéseket fejleszt, gyárt és értékesít a mikroelektronikai és a napelem-ipar számára.

Hernádi Klára,

a TTIK dékánja utalt arra, hogy egyre több sajtóanyag jelenik meg arról, hogy milyen alacsony az érdeklődés a természettudományos képzések iránt, miközben a munkaerőpiac azt jelzi vissza, hogy igenis szükség lenne ilyen végzettségű hallgatókra.

Pavelka Tibor,

a Semilab Zrt. vezérigazgatója elmondta: nemcsak jó képességű, hanem rendkívül motivált hallgatók vesznek részt az együttműködésben. A cég készpénzt fizet az egyetemnek, amely ezért cserében egy kutatói létszámot biztosít, akik folyamatosan Semilab témákon dolgoznak. Emellett a cég bérel egy több mint száz négyzetméteres laboratóriumi területet, és saját készülékeket helyeznek ide demonstrációs célra - így is szeretnék felkelteni a hallgatók érdeklődését, ezzel is hozzájárulva a jövő fizikusainak képzéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.