Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Gazdaság

Erdőgondok – Veszélyben a nemzet közös tulajdona?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Veszélybe kerülnek Magyarország erdői, ha a kormány szerdán elfogadja a mezőgazdasági tárca által kidolgozott törvényjavaslatot. A kabinet elé kerülő tervezetet élesen bírálja Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, aki szerint a rövid távú gazdasági érdekek nem előzhetik meg a közösségi tulajdon megőrzésének fontosságát – olvasható a Heti Válasz Online-on.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a következőket állapította meg: veszélyezteti az erdővagyon védelmét és a természeti értékek megőrzését az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvénytervezet, mert a változtatások túlzottan liberalizálják az erdőgazdálkodás szabályait és megfelelő társadalmi és természetvédelmi hatósági kontroll nélkül csökkentik a hatósági jogköröket. Az ombudsman abban bízik, hogy szerdai ülésén a kabinet visszavonja a tervezet vitatott pontjait.
A Heti Válasz Online kérdésére Fülöp Sándor kedden kifejtette, komoly esélyt lát arra, hogy a kormány megfontolja az álláspontját, mivel vita folyik a környezetvédelmi, illetőleg az agrártárca között arról, hogy az új erdőtörvényben milyen mértékben érvényesüljenek a gazdasági és a közösségi célkitűzések és főleg, hogy ezeknek mi legyen az eljárási garanciája. „Hasonlóan megosztottak az országgyűlési képviselők, mind kormány, mind ellenzéki oldalon. Ebben a vitában mi szeretnénk a természetvédelmi és egyéb közösségi érdekeket segíteni” – hangsúlyozta az országgyűlési biztos.
Fülöp Sándor szerint a tervezetnek a közigazgatási hatósági eljárás egyszerűsítését megfelelően ellensúlyozni kellett volna a korábbinál szigorúbb hatósági ellenőrzési kötelezettségekkel és a természet védelméért felelős hatóság, illetve az érintett közösségek és szervezeteik részvételi lehetőségeivel. Úgy véli, a tervezet nem nyújt megfelelő garanciákat a környezet magas szintű védelmére, sőt az eddigi védettség szintjét csökkenti, ezért elfogadását ebben a formában nem javasolja.
Olvasóink emlékezhetnek, a SZEGEDma.hu hasábjaink korábban Bencze Izabella, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság volt vezérigazgató-helyettese kifejtette: a közösségi tulajdonban maradt, nemzetstratégiailag fontos vagyontárgyak felét az erdő- és vadgazdaságok teszik ki, s utalt rá, hogy ezek is veszélybe kerülhetnek. A nemzetstratégiailag jelentős társaságok száma egyébként a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok idején csökkent a felgyorsult privatizáció hatására 170-ről 44-re…
Most Fülöp Sándor mutatott rá a törvénytervezet kapcsán, hogy az állami tulajdonban lévő Natura 2000 besorolású erdők, természetes erdők, természetszerű erdők, illetve származék erdők forgalomképtelenségének kimondása jelenthet megfelelő közjogi garanciát arra, hogy a jövő nemzedékek számára történő megőrzés elsődlegességgel bírjon a rövid távú gazdasági érdekekkel szemben. Emellett szerinte szükséges lenne ugyanebben a körben az állami tulajdonú erdők eladásának vagy haszonbérbe adásának kategorikus tiltása.
A teljes cikk a Heti Válasz Online oldalán olvasható el.

Hírzóna

Halász János szerint a baloldal továbbra sem segít a járvány elleni harcban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A baloldal továbbra sem akar segíteni a járvány elleni harcban – hangoztatta a Fidesz-frakció szóvivője szombaton Debrecenben, sajtótájékoztatón, azzal kapcsolatban, hogy a baloldal nem szavazta meg a jövő évi költségvetést. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Hírzóna

Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felújítják a makói Bérpalotát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Életveszélyessé vált a tetőszerkezete.

Tovább olvasom

Aktuál