Gazdaság

Egymilliárd forintos kutatásfejlesztési támogatást nyert a DEAK KKK Zrt.

Egymilliárd forintos kutatásfejlesztési támogatást nyert a DEAK KKK Zrt.

2009. március 7., szombat
Egymilliárd forintos kutatásfejlesztési támogatást nyert a DEAK KKK Zrt.

Egymilliárd forintos kutatásfejlesztési támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja (MTA SZBK) közös tulajdonában álló DEAK KKK Zrt. - tájékoztatta Kiricsi Imre, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese az MTI-t.

A 74 százalékban az SZTE és 26 százalékban az MTA SZBK tulajdonában álló cég feladata felmérni a kutatásfejlesztési igényt a régióban, és kialakítani a kapcsolatot a cégek, valamint az egyetem és az akadémia tudósai között - mondta a kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettes. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően szervezett keretek között folytatódhatnak a 2005-ben létrejött Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ kutatási projektjei - közölte a szakember. A piacorientált tudományos munka - a vállalkozásokkal szoros együttműködésben - öt divízióban folyik. A gazdaságfejlesztési programban a kutatók bankoknak és nagyvállalatoknak végeznek logisztikai, illetve cash-flow elemzéseket, piacfelmérést. A biotechnológiai kutatások a biomasszán alapuló biogáz-termelés hatékonyságának javítását célozzák. Az egészségügyi programban a klinikai jellegű kutatások mellett olyan szoftver- és eszközfejlesztés zajlik, amely javítja a diagnosztikai berendezések képminőségét. A mezőgazdasági biotechnológiai program célja a növények termő- és fagytűrő-képességének fokozása. Az informatikai területen pedig a beágyazott rendszerek és a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésével foglalkoznak a kutatók - ismertette a főbb tevékenységi területeket a professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.