Csütörtök: A Kellékes – Kern András az IH-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtökön az IH Rendezvényközpontban Eberhard Streul: A Kellékes című darabját láthatjuk, Kern András főszereplésével, a Reökben nagyváradi zenetanárok koncertjére várják a közönséget. Délelőtt és délután is játszik a bábszínház, és jogrendről meg alkotmányosságról beszélgetnek az egyetemen. A Somogyi-könyvtár csütörtöki programjai a Szegedi Nagyárvíz 130. évfordulójáról szólnak, illetve a Sziqviz általános és középiskolás vetélkedő második fordulóját is most tartják. A Bálint Sándor Művelődési házban is a hajdani árvíz a téma, erről beszél a történész vendég. Csütörtöktől szombatig Szemrevaló – új német filmek Szegeden címmel a Goethe Intézet a Grand Caféban mutat be válogatást az elmúlt év német filmtermésének legizgalmasabb és legfontosabb játék- és dokumentumfilmjeiből, és ha csütörtök, akkor műsorváltozás a mozikban, jobbnál jobb új filmek. És a buli sem marad el…

A hitújításról és a katolikus megújulásról a Móra-kollégiumban

Csütörtökön este 8 órától kerekasztal-beszélgetést tartanak, melyben ütköztetik az irodalom- és a történettudomány nézeteit arról, milyen szerepet játszott, milyen hatást fejtett ki a hitújítás és a katolikus megújulás a magyar mentalitás-, művelődés- és kultúrtörténetben.
Balázs Mihály irodalomtörténész a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskola vezetője, Farkas Gábor tudományos kutató, az Országos Széchényi Könyvtár főkönyvtárosa és Molnár Antal történész, az MTA Történettudományi Intézet munkatársa beszélget a megjelölt témában.
A kerekasztal-beszélgetés helyszíne az SZTE újszegedi Móra Ferenc Kollégiuma (Közép fasor 31-33.), ahol minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők az izgalmasnak és tanulságosnak ígérkező beszélgetésre.

A Kellékes az IH-ban – színház Kern Andrással

Csütörtökön 18 órától az IH Rendezvényközpontban Eberhard Streul: A Kellékes című darabját láthatjuk, Kern András főszereplésével. Rendező: Ilan Eldad. A kortárs német rendező, író és zeneszerző darabja, Parti Nagy Lajos bravúros átiratával, tulajdonképpen egyetlen hosszú monológ: egy színházi kellékes másfél órás „one man show”-ja. A tartalomról részletesen lásd az IH honlapját.

Nagyváradi zenetanárok koncertje a Reökben

Ariadna Zenaida Mircescu (fuvola), Iudita Georgiana Mircescu (fuvola) és Andrada-Maria Brisc (zongora) koncertje a Reök Palotában lesz csütörtökön 18 órai kezdettel. Ariadna Zenaida Mircescu és Iudita Georgiana Mircescu fuvolaművész ikertestvérpár a nagyváradi líceum fuvolatanárai és a bukaresti Nemzeti Zenei Egyetem doktorandus hallgatói. Számos nemzetközi verseny díjazottjai. Andrada-Maria Brisc zongoraművész jelenleg a londoni Royal Academy of Music hallgatója, és a nagyváradi líceum zongoratanára. Több hazai zenei verseny díjazottja. A koncertre a belépés ingyenes

Bábszínház

A Kövér Béla Bábszínházban csütörtökön délelőtt 10 órakor a Gólyakalifa című előadást játsszák (Kerekerdő  bérlet), a délutáni Rest mese betegség miatt ELMARAD!

A jogrend alapja az alkotmányosság

Csütörtökön 17 órakor a SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emeleti társalgójában (Tisza Lajos krt.54.) A jogrend alapja az alkotmányosságSamu Mihály jogtörténész professzor, Fáy Árpád (Alkotmányozási Jószolgálati Testület) és Bene Gábor jogász-közíró beszélgetése.

A Somogyi-könyvtár csütörtöki programjai

Csütörtökön 10 órától a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasótermében Kiállítással egybekötött felolvasóülés. A program: Kukkonka Judit: “A hajnal nem találta többé…” – árvízi emlékek a Somogyi-könyvtár Helyismereti Gyűjteményében. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet: Revive Szégedin! 1879 Szeged Európa szívében. 16.30-tól a tárlat rendezője, Kukkonka Judit mutatja be az Érdeklődőknek az Európa Szegedért – A Szegedi Nagyárvíz 130. évfordulójára című kiállítást az aulában.

Csütörtökön és pénteken a gyermekkönyvtárban és alagsori klubban Sziqviz általános és középiskolás vetélkedő második fordulója a Nagyárvíz emlékére. A 2. fordulóban általános és középiskolás csoportok mérik össze tudásukat a nagyárvíz témakörében.

Hogyan ismerhetjük meg tulajdonságainkat születési adataink alapján? címmel csütörtökön 18 órakor Csányi Tamásné előadása lesz az Életreform Klubban a Szőregi fiókkönyvtárban.

A múlt ködéből kondul egy harangszó…

A Bálint Sándor Művelődési Házban (Temesvári krt. 42.) csütörtökön 15 órakor Megemlékezés a Nagy Szegedi Árvíz 130. évfordulóján. Vendég: Apró Ferenc helytörténész, művészettörténész.

Új filmek és fesztivál a Grand Caféban

Március 12. és 14. között Szemrevaló – új német filmek Szegeden címmel a Goethe Intézet a Grand Caféban mutat be válogatást az elmúlt év német filmtermésének legizgalmasabb és legfontosabb játék- és dokumentumfilmjeiből. A fesztiválon látható lesz Veit Helmer új munkája, az Abszurdisztán, egy Európa és Ázsia határán játszódó költői komédia. Christian Petzold új filmje, a Jerichow pedig nem más, mint A postás mindig kétszer csenget Németország keleti felében játszódó mai változata – főszerepben a nagyszerű Nina Hoss-szal. S ha valaki még nem tudná: a német Harry Pottert “Krabat”nak hívják! A nagysikerű fantasy egyik főhősét a nálunk is jól ismert Daniel Brühl alakítja. A fesztiválprogram igazi csemegéje két, Magyarországon először látható dokumentumfilm: az egyikben Wim Wenders ezúttal a kamera előtt állva tekint vissza pályájának korai szakaszára, a másikban (Szemtől szemben) pedig a legnevesebb kortárs filmesek – rendezők és forgatókönyvírók – mesélnek kedvenc német filmjeikről, s nyújtanak ezzel egyfajta szubjektív filmtörténeti összegzést. A fesztivál valamennyi filmjét eredeti német nyelven láthatják, kivéve az Abszurdisztánt, amely oroszul beszél, francia felirattal. A fesztivál szervezője a budapesti Goethe Intézet, támogatója a German Films.

A Grand Caféban csütörtökön:

16 órakor: Juhász Gyula Klub: Petőfi ’73
19 órakor: Szemrevaló: Mozi a javából – Abszurdisztán (Absurdistan), német film, rendező: Veit Helmer.
21 órakor: Szemrevaló: Mozi a javából – Jerichow – német film, rendező: Christian Petzold.
A Belvárosi Mozi csütörtöki műsora:

A Zsigmond Vilmos teremben:

10,14 és 18 órától: Coraline és a titkos ajtószínes, szinkronizált amerikai animációs film, rendező: Henry Selick. A tartalomból: Coraline egy kislány, aki egy titkos ajtót fedez fel új otthonában, mely mögött saját életének egy másik változatát találja. A felszínen ez a párhuzamos valóság hátborzongatóan emlékeztet valós életére – csak éppen sokkal jobb. Ám ez a hihetetlenül eredeti, fantasztikus kaland egyre veszélyesebbé válik, és amikor a másik, az álanya örökre ott akarja fogni. Coraline latba veti minden makacs elszántságát, bátorságát: segítségül hívja szomszédjait és egy beszélő fekete macskát, hogy megmentse igazi szüleit, néhány szellemgyermeket, és hazatérjen. Neil Gaiman (Csillagpor, Tükörálarc) nemzetközi bestselleréből a Karácsonyi rémálom rendezője, Henry Selick készítette ezt a lenyűgözően fantáziadús és szórakoztató alkotást, mely az első nagyfelbontású, három dimenziós stoptrükk-animációs film.

16, 20 és 22 órától: Véres Valentin 3Dszínes, feliratos amerikai horror. Rendező: Patrick Lussier.

A Balázs Béla teremben:

16 órakor, és 20.30-kor: Made in Hungariaszínes, magyar musicalfilm. Rendező: Fonyó Gergely. A filmről: Mikor mindenki más disszidálna, a hatvanas évek derekán egy kamaszfiú hazatér a hawai inges, rágós és kóla-mámorban úszó Amerikából, hogy elterjessze a Rock’n’Roll vírusát Budapesten. A fiatal zenész arról álmodozik, hogy ő lesz a következő Jerry Lee Lewis. Régi barátai azonban nem fogadják vissza, mert a falkavezér immár Röné, a Csókkirály. És ezt még tetézi, hogy szerelme, Vera is új fiúval jár. Mikinek nem marad más választása, mint benevezni a Ki Mit Tud-ra, hogy mindent elsöprő zenéjével visszahódítsa elvesztett szerelmét és barátait… Fonyó Gergely zenés filmje sok-sok Fenyő Miklós slágerrel (Csavard fel a szőnyeget!, Ciao Marina, Csókkirály, Made in Hungária), nagy adag humorral és őszinte érzelmekkel bizonyítja, hogy a zene felszabadít!

18.15-kor: Puskás Hungary – magyar dokumentumfilm. Rendező: Almási Tamás. Szereplők: Puskás Ferenc, Franz Beckenbauer, Pelé. Ismertető: Puskás sztorija önmagában hollywoodi történet. A városszéli nyomortanyáról indulva, a szomszéd kisfiúval együtt a világ tetejére jutva, a polgári kispesti belvárosból menyasszonyt találva, őrjöngve rajongott világsztár lesz, aki egész életében – politikától, háborútól, társadalmi konvencióktól függetlenül – mindig csak azt teszi, amit szeret, s amit a legjobban tud a világon: focizik.

A Csőke József teremben:

16.15-kor és 20.30-kor: A Baader Meinhof csoportszínes, feliratos német-francia-cseh dráma-thriller. Rendező: Uli Edel. A filmről: Németország, az 1970-es években: gyilkos bombatámadások, terrorizmus. A még mindig törékeny alapokon álló német demokrácia „a belső ellenség” fenyegetésétől retteg. A „náci-generáció” gyermekei, Andreas Baader (Moritz Bleibtreu), Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) és Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek) kemény háborút hirdetnek „a fasizmus új arca” ellen: az amerikai vietnám-politika és a harmadik világ kizsákmányolása ellen. Céljuk, hogy létrehozzanak egy emberibb társadalmat, de egyre jobban radikalizálódnak, míg végül megalakul a Vörös Hadsereg Frakció (Rote-Armee-Fraktion, RAF) – egy terrorista csoport, mely egyre véresebb merényleteket hajt végre, s neves politikai és gazdasági vezetőket gyilkol meg. Egyetlen ember van, aki megpróbálja megérteni tetteiket, ő a német rendőri erők feje, Horst Herold (Bruno Ganz), aki a terroristákra vadászik. De mindvégig tudja, hogy a terroristák akciói csak a jéghegy csúcsát jelentik.

19 órakor: Marcela – színes, fekete-fehér, feliratos cseh dokumentumfilm. Rendező: Helena Trestikova.

Csütörtök esti bulik

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor Pulzus-Spiritus Patkós doktorral – Fütyülős Party hostessekkel.
A JATE Klubban csütörtökön 22 órakor ETSZK-s Est. RÁDIÓ MI Szülinapi buli –  E.Z.BASIC és REJTÉLY koncert. Jägermeister akció, ETSZK-soknak ingyenes!
Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) csütörtökön este Rádió+ Lounge Bar – a legnagyobb lounge és chill out zenék válogatása. Fellép: Száraz Ferenc.
Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) csütörtök este Szomjas csütörtök, Latin, R’N’B est.
A Centrál Kávézó és Retro Clubban (Széchenyi tér 3.) csütörtök este Bad Girls. Fellépők: Moonline, Rizkid, Kormix.

Előző sztori

A hitújításról és a katolikus megújulásról a Móra-kollégiumban

Következő sztori

Kézilabda: Négy között a kupában a Pick