Árvízi évforduló: „Éljen újra Szeged!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.





Liszt Ferenc, a szegedi nagyárvíz utáni párizsi jótékonysága gála nyomán készített eredeti kottakézirata is a Somogyi-könyvtár tulajdonába került – tudhatták meg az érdeklődők a Somogyi-könyvtárban a „Szegedi Nagyárvíz” címmel kiállítással egybekötött felolvasóülésén március 12-én. A rendezvény keretében Kukkonka Judit, a Somogyi-könyvtár helyismereti csoportjának könyvtárosa „A hajnal nem találta többé…” – árvízi emlékek a Somogyi-könyvtár Helyismereti Gyűjteményében, valamint Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője „Revive Szégedin! 1879 – Szeged Európa szívében” címmel tartott előadást.

A Szeged történetében korszakos váltást eredményező árvízi katasztrófa tragikus volta mellett rengeteg jót is hozott: a Somogyi-könyvtár maga is ennek köszönheti a létét, mert a pusztítást követően ajánlotta fel Somogyi Károly a gyűjteményét városi könyvtárnak Szeged városának.
A csütörtöki tudományos megemlékező ülésen először Kukkonka Judit tartott előadást az általa létrehozott „Európa Szegedért – árvíz és újjáépítés” kiállításról. A könyvtáros az 1879-es árvízről, mentési munkálatokról és az újjáépítésről készült egykorú, fantasztikus részletességű fényképdokumentumokról beszélt.
A második előadás a „Revive Szégedin! 1879 – Szeged Európa szívében” címet viselte, és azoknak az azonnali segítségnyújtásoknak az eredeti dokumentumairól szólt, melyeket civil emberek szerveztek Bukaresttől Londonon át Stockholmig. A gyűjtőíveket – melyeken Európa polgári lakossága a legkülönbözőbb összegeket adományozta – elküldték Szegedre azzal a kéréssel, hogy a levéltárban őrizzék meg, de végül a Somogyi-könyvtár tulajdonába kerültek – tudtuk meg az előadást tartó Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtárostól.
A párizsi operában rendezett jótékonysági gálán elhangzó koncertből Liszt Ferenc írt egy zongoraátiratot, amit ő saját koncertjein Szeged javára adott elő, és a bevételt elküldte a városnak. A huszadik század elején kalandos úton ez a kottakézirat is a Somogyi-könyvtárba került – magyarázta Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. „Revive Szégedin!” – „Éljen újra Szeged” – ez volt Liszt Ferenc kottakéziratának a címe. Mivel Párizsból indult el, ezért a zeneszerző – Szeged latinos nevével – francia címlapot írt a kottának. A cím alatt franciául jegyzi meg, hogy a kotta zongoraátirat: Szabadi Ignác hősi indulójából Massenet készített a párizsi jótékonysági gálára nagyzenekari átdolgozást, ezt írta át Liszt zongorára.
Az esemény különös aktualitását adja, hogy Szegeden tartják az Európa-díjas városok közgyűlését, ezért erre a néhány napra egy öttárlós alkalmi kiállítást is készített a főkönyvtáros ezekből a dokumentumokból, így mikor a delegáció bejön a könyvtárba – mintegy viszontgesztusként -, találkozhat a saját városa 1879-es polgárainak aláírásaival.

Előző sztori

Bérkert Klinika: Minőségi kezelések Újszegeden

Következő sztori

A hét fotója: Kockajáték?

Legutóbbi hasonló cikkek