A városvédők petíciója „Lófara-ügyben”

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület részéről v. Szilágyi Árpád elnök és ifj. Szilágyi Árpád egy levelet és egy petíciót juttatott el a városházára Mózes Ervin címzetes főjegyzőnek szerdán, melyben kérik a köztisztviselőt, hogy helyezze hatályon kívül a Tervtanács azon döntését, mely elfogadta a Reök-palota előtti tér rendezési tervét. Amennyiben kérésük nem teljesül, úgy népszavazási kezdeményezést nyújtanak be a tér átalakítsa miatt elmozdításra ítélt huszárszobor sorsával kapcsolatban.

Portálunk már több mint egy tucat cikkben kísérte végig a 3. Honvéd Huszárezred emlékművének sorsát. Legutóbbi írásunkban arról számoltunk be, hogy a városvédők akár a népszavazásig is elmennek, hogy megtartsák eredeti formájában a kegyeleti parkot és a hősi emlékművet. Szerintük – és az építész, szobrász, muzeológus szakma számos jeles képviselője szerint is – a szobor csak így szolgálja a létesítésekor megfogalmazott feladatát: állít emléket az elesett huszároknak.

Szerdán a két hagyományőrző polgár Michna József civil támogató kíséretében (képünkön) eljuttatta a címzetes főjegyzőnek a petíciót. Indoklásuk szerint többek között azért is szükséges hatályon kívül helyezni a Tervtanács döntését, mivel úgy alkottak véleményt a tér rendezési tervével kapcsolatban, hogy nem vették figyelembe az 1999. évi XLIII. törvény 3.§ g. pontját, mely kegyeleti helyként határozza meg a „Lófara” szobrát is. E tényre egyébként a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Holló József altábornagy hívta fel a figyelmet. A városvédők levele szerint amennyiben nem gondolják át a terveket, s nyolc napon belül nem érkezik válasz levelükre, népszavazási kezdeményezést indítanak az ügyben.

Előző sztori

Kocsmabetörés – a lakók jelentették

Következő sztori

Csütörtök: B, mint Bèjart a Reökben