Kultúra

A festmény ideje - kiállítás a szegedi Reök-palotában

A festmény ideje - kiállítás a szegedi Reök-palotában

2009. március 19., csütörtök
A festmény ideje - kiállítás a szegedi Reök-palotában

Klasszikus magyar festők és kortárs alkotók műveiből nyílik A festmény ideje címmel kiállítás szombaton a szegedi Reök-palotában; a Magyar Nemzeti Galériából olyan hazai klasszikusok érkeztek a szegedi kiállítóházba, mint Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly, Szőnyi István vagy éppen Mednyánszky László alkotásai - tájékoztatta az MTI-t Gulyás Zsuzsanna, az intézmény sajtóreferense.

A festmény ideje című kiállítást más válogatásban, hasonló koncepcióban két évvel ezelőtt már megrendezték a Magyar Nemzeti Galériában. Szegeden ennek a tárlatnak egy frissebb, új művekkel kiegészült változata látható - közölte a sajtóreferens. A május 8-ig látható kiállítás hagyomány és korszerűség folyamatosan alakuló viszonyát vizsgálja, hiszen a kortárs alkotók műveit a múzeumi klasszikusokkal együtt mutatja be. A különleges tárlat kifejezetten könnyen értelmezhető és befogadható, így a nagyközönség, a családok kiemelt érdeklődésére számíthat - vélte Gulyás Zsuzsanna. A kiállítás gerincét a XIX. század második feléből és a XX. század első feléből származó festmények alkotják - így például Szinyei Merse Pál, Csontváry Kosztka Tivadar, Mednyánszky László, Ferenczy Károly művei -, míg a két végpontot a XIV-XV. század, illetve az 1970-es évek jelentik. A Magyar Nemzeti Galéria által felkínált "történeti keret" lehetőséget teremt a kortárs képzőművészeket tömörítő Sensaria Csoport tagjainak és más meghívott alkotóknak a klasszikus műveken szereplő témák, emberi szituációk, művészi problémák "aktualitásának" bizonyítására, valamint művek, műfajok, témák újraértelmezésére - fogalmazott a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.