Írjon nekünk

Közélet

A 2-es villamos a demokrácia deficitje

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Nem kérdeztek – döntöttek

Hiába hívták meg Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert az Arany János iskolában megrendezett lakossági fórumra – téma a Rókusi körútra tervezett 2-es villamos -, sem ő, sem az illetékesek nem jelentek meg. Ott voltak viszont ellenzéki politikusok és a Levegő Munkacsoport képviselői is. A SZEGEDma.hu szintén részt vett a rendezvényen.

Péter Szilveszter (Fidesz) és Kalmár Ferenc, a KDNP frakcióvezetője elmondták a beruházással kapcsolatos, általunk már többször is ismertetett fenntartásaikat, Kotogán Róbert, a Levegő Munkacsoport vezetője pedig a projekt környezetvédelemmel kapcsolatos aggályairól számolt be. Sem ők, sem a lakosság nem tapasztalta, hogy az önkormányzat bármiben is sietett volna kikérni a véleményüket, tájékoztatni őket az uniós pénzekből finanszírozott megaberuházás hatásairól és következményeiről. Pontosabban nem tájékoztatott, hanem csak propagandát folytatott, kiemelte az előnyöket és elhallgatta hátrányait, meg az építkezéssel járó rombolást. A 2-es nyomvonalának kiépítése miatt megsemmisülne a Rókusi körút zöldsávja, a Vértói erdő egy harmadát pedig kiirtanák.

Csak mellékesen jegyezzük meg, az erdőnél szervezett szombati tiltakozó felvonulás alkalmával a kivágandó fákra ragasztott plakátokat mára leszedték zöld munkaruhába öltözött buzgó munkások – nyilván felső utasításra.

A Levegő Munkacsoport tagjai szerint szinte semmi sem igaz abból, amit a népszerűsítő propaganda kiadványban a terv kiötlői és készítői előnyként sorolnak fel. Semmi sem szavatolja, hogy a villamos hadrendbe állításával csökkenni fog a légszennyeződés a körúton, kevesebb lesz a személygépkocsik száma, jobb lesz a közlekedés stb. Ami viszont tény: 27 ezer négyzetméter zöld területet érint a beruházás, amit nem lehet máról holnapra pótolni. Minden jel szerint a 2-es villamos kiépítése több kárral járna, mint haszonnal, ugyanis jelentősen csökkenne a lakókörnyezet élhetősége.

Amint egy 40 egybegyűlt közül néhány felszólaló védelembe vette a beruházást, dicsérte a projekttel kapcsolatos tájékoztatást és kérdőre vonta az ellenzék magatartását. Őket a többiek hangosan kifütyülték.

A többség egyetértett azzal, hogy támogatja a 2-es villamost és a közlekedés fejlesztését, de szerencsésebbnek tartaná, ha máshol épülne meg a nyomvonal. Ha ez mégsem lehetséges, akkor legalább útszélesítés nélkül, a zöld övezet megőrzésével valósítsák meg a beruházást.

Kalmár Ferenc a július 1-jétől novemberig tartó építkezések alatti kényszerű forgalomelterelések súlyos következményeit ecsetelte, Péter Szilveszter pedig a demokrácia deficitje miatt emelte fel szavát. Az önkormányzat nem kérdezte meg a lakókat, ők mit szeretnének, csak ukázszerűen ismertette, ez lesz, ezt kapjátok.

Az MSZP részéről egyedül Ménesi Imre (Újrókus képviselője) volt jelen a fórumon. Fel is szólalt, védte a mundér becsületét, s magyarázta, miért nem célszerű a 2-est a Kálváriára vagy a József Attila sugárútra vezetni.

A fórumon elhangzott legelgondolkodtatóbb állítás a Levegő Munkacsoport tagjától származott: furcsa, hogy évek alatt idehaza senki nem vonta kétségbe a 2-es villamos tervének szakmaiságát. Ők megtették, környezetvédelmi hatástanulmányt készítettek, és ahol csak lehetett, megtámadták a projektet: a városnál, a környezetvédelmi hatóságnál, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél. Szerintük is a demokrácia megcsúfolása, hogy kéz kezet mos alapon ez a terv zökkenőmentesen minden fórumon, hivatalon, hatóságon, minisztériumon átment, és eljutott egészen Brüsszelig.

Ami az üggyel kapcsolatban biztató lehet a rókusiak számára: a Brüsszelnek leadott projekten igenis lehet változtatni, az Uniót ugyanis csöppet sem érdekli, merre halad a 2-es villamos nyomvonala. Meg különben is, még eredményt sem hirdettek.

Tiltakozni, petíciót írni pedig addig, sőt utána is lehet.

Hírzóna

Robbantani fognak Vásárhely és Sándorfalva térségében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani kedden és szerdán.

Tovább olvasom

Közélet

Kézzelfogható volt a jövő a SzeBIT-en

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét látogatócsúcsot döntött a SzeBIT, azaz a Szeged Business & IT. A kiállítás legfőbb üzenete: a világ már nem létezik digitális kultúra nélkül.

Tovább olvasom

Hírzóna

A szegedi nagytáj építészetéről készült szakkönyv

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kötet bemutatóját a Tornyai-múzeumban tartják november 26-án, kedden.

Tovább olvasom

Aktuál