Színházi tavasz – José Cura ismét Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A színház vezetése kedd reggel sajtótájékoztató keretében bemutatta a márciusi műsorkínálatot. A táncos és zene szekció két felújítással, A csodálatos mandarin táncjátékkal, A kékszakállú herceg vára című operával és egy különleges operettel, a Kalózkalanddal készül. A prózai tagozat egy Shakespeare-művet, a Tévedések komédiát állítja színpadra. Áprilisban két Tosca előadás keretében pedig ismét a színház vendége lesz José Cura a világhírű argentin születésű operaénekes.

„A Tavasz az országos politikára most jellemző megszorító csomagok helyett a színházba a szeretet csomagjaival érkezik” – mondta el bevezetőjében Nagy László ügyvezető igazgató utalva arra, hogy márciustól a színház weblapján és a helyi médiában folyamatosan közzéteszik majd a különböző akciókat, mellyel a nehéz gazdasági helyzetben is próbálnak segíteni az embereknek, elérhető közelségbe hozni a kultúrát.
Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója a két Bartók-mű kapcsán kiemelte, hogy A kékszakállú herceg várával a darab szövegírója, Balázs Béla születésének 125., halálának pedig a 60. évfordulójára is emlékezünk. A Tévedések komédiájával kapcsolatban Bodolay Géza, a prózai tagozat vezetője először a címváltoztatást okát magyarázta, ami, mint mondta nem is változtatás, hiszen a fordítók az angol „comedy” szót értelmezték vígjátéknak, és innen a Shakespeare korai időszakából származó mű eredeti magyar címe is, a Tévedések vígjátéka. Bodolay azért is tartotta fontosnak a darab bemutatását, mert egy színház nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy tavasszal mindössze egy bemutatót tartson. A tagozatvető szerint ez egy rendkívül érdekes komédia, mely azt a nagyon vicces, keserédes helyzetet mutatja be, mikor rádöbbenünk, hogy valójában nem is azok vagyunk, akiknek gondoltuk magunkat.

A Kalózaland – melyből a két főszerepet alakító művész, László Boldizsár és Kónya Krisztina énekeltek egy részletet – Arthur Sullivan 1979-ben született operettje, mely érdekes, humoros nyelvezetével, zenei világával igazi operaparódia. Webber, a híres musicalszerző sokat merített e műből, így érzékelhető talán, hogy micsoda zenei csemegében lesz része annak, aki jegyet vált az előadások valamelyikére.
Gyüdi Sándor a programok ismertetése után kiemelt még két eseményt. A március 15-i városi ünnepséget, ahol a színház művészei a Klauzál téren színes ünnepséget tartanak majd, illetve a Dómban, Vaszy Viktor, a szegedi színház egykori legendás igazgatójának emlékére előadott Mozart rekviemjét március 26-án. A direktor a sajtótájékoztató végén jelentette be José Cura vendégjátékát április 28. és 30-án, aki idén csak Szegeden énekel operaeladásban. A legdrágább jegyár tizennégyezer, a legolcsóbb pedig hatezerötszáz forint.

Előző sztori

A Nordhornnal találkozik a Szeged a kézilabda KEK negyeddöntőjében

Következő sztori

Kollégiumbezárások ellen tiltakozik a Jobbik