Kultúra

Szemrevaló - új német filmek a Goethe Intézet fesztiválján

Szemrevaló - új német filmek a Goethe Intézet fesztiválján

2009. február 27., péntek
Szemrevaló - új német filmek a Goethe Intézet fesztiválján

Új német filmek szerepelnek a Goethe Intézet Szemrevaló című filmfesztiválján, amelyet március 4. és 14. között 14. alkalommal rendez meg a Goethe Intézet Budapesten és Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Szemrevaló budapesti vetítései az Örökmozgó és a Művész moziban, a szegediek a Grand Caféban lesznek. A program válogatás az elmúlt év német filmtermésének legizgalmasabb és legfontosabb játék- és dokumentumfilmjeiből. A fesztivál nyitó napján vetítik

Caroline Link

Tavaly télen című alkotását; a rendező 2003-ban a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscart kapta meg Hontalanul Afrikában című alkotásáért. A hamarosan a magyar mozikban is látható Baader Meinhof csoport (rendező:

Uli Edel

) premier előtti vetítésének időpontja március 11.; a filmet idén - szintén a legjobb idegen nyelvű film kategóriában - jelölték az Oscar-díjra. A nyitóesten az Örökmozgó Moziban jelen lesz a Tavaly télen producere,

Uschi Reich

, akivel a közönség beszélgethet a vetítés után.

Christian Petzold

új filmjét, a Jerichow, ami A postás mindig kétszer csenget Németország keleti felében játszódó mai változata, március 5-án vetítik a Művész moziban.

Veit Helmer

új munkája, az Abszurdisztán, egy Európa és Ázsia határán játszódó költői komédia március 8-án lesz látható, szintén a Művészben. A Krabatot (rendező:

Marco Kreuzpaintner

) a német Harry Potterként emlegetik; a nagysikerű fantasy egyik főhősét a nálunk is jól ismert

Daniel Brühl

alakítja. A filmet március 8-án az Örökmozgóban vetítik. A fesztiválprogram igazi csemegéje két, Magyarországon először látható dokumentumfilm: az egyikben Wim Wenders ezúttal a kamera előtt állva tekint vissza pályájának korai szakaszára (Wim Wenders - a korai évek, a rendező Marcel Wehn, március 10-én látható a Művész moziban), a másikban (Szemtől szemben, rendező Michael Althen és Hans Helmut Prinzler, vetítés: március 9., Művész) pedig a legnevesebb kortárs filmesek mesélnek kedvenc német filmjeikről, és nyújtanak egyfajta szubjektív filmtörténeti összegzést. A Szemrevaló zárófilmje is joggal számíthat kiemelt érdeklődésre: az idén Oscarra jelölt A Baader Meinhof csoport a legnagyszerűbb német színészek közreműködésével dolgozza fel az NSZK-ban 1970-ben megalakult szélsőséges baloldali terrorista csapat, a Rote Armee Fraktion (RAF) történetét:

Moritz Bleibtreutól

kezdve

Martina Geddecken

keresztül

Bruno Ganzig

szinte minden neves német színész játszik benne. Már ezt megelőzően, március 2-án rendhagyó beszélgetésre kerül sor a Goethe Intézetben: az RAF alapító tagja, a hajdani terrorista

Astrid Proll

a történész

Annette Vowinckel

közösen keresi a választ arra a kérdésre, miért olyan érdekfeszítő az RAF története még ma is. A fesztivál valamennyi filmjét német nyelven, magyar szinkrontolmáccsal vetítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.