Közélet

Obersovszky: Tisztességes sajtót politikai befolyás nélkül!

Obersovszky: Tisztességes sajtót politikai befolyás nélkül!

2009. február 13., péntek
Obersovszky: Tisztességes sajtót politikai befolyás nélkül!

A héten Obersovszky Péter, az Echo TV szerkesztő-riportere volt a Makói Szalon vendége. Az ismert műsorvezető most megjelent könyve kapcsán beszélt a kereskedelmi és közszolgálati médiumok tarthatatlan helyzetéről és a mindennapi életet átszövő és befolyásoló pártpolitikától való mielőbbi megszabadulás szükségességéről.

A néhány éve kiadott „Öljétek meg Tévémacit!" című könyvében a kereskedelmi televíziók és a közszolgálati újságírók huzavonáját elemezte, mostani kötete ennek folytatása. A „Csukjátok le Tévémacit!" lapjain azt elemzi, hogyan használta ki a politika az előzőben részletezett konfliktusokat. „A politika ma nem a problémákkal foglalkozik, hanem mintha folyamatos kampány lenne, csak a kommunikációt műveli. Nem törődnek az emberekkel és az ország állapotával. És a Gyurcsány-kormány még ebben a kommunikációban is megbukott" - értékelt

Obersovszky.

Úgy véli, a baloldalon abban bíztak, hogy ha kétszer megverik a Fideszt, akkor ettől hosszú időre összeomlik a polgári párt bázisa. Mindent ennek rendeltek alá és most az emiatt elvesztegetett rengeteg idő hiánya miatt szenvedünk. Sajnos, mindkét oldalon egyformán nehezen tudják elfogadni a másként gondolkodókat, pedig a párbeszéd képessége jelenti a valódi demokráciát - elemezte a helyzetet a helyi jobboldali önkormányzati képviselők (

Halmágyi Pál, Gilicze János, Kovács Sándor, Orosné Spák Hedvig

és

Márton Imre)

által szervezett Makói Szalon sorozat aktuális rendezvényén a József Attila Városi Könyvtárban telt háznyi közönség előtt.

Médiapiac: üzleti összefonódások

A maguknak már nevet szerzett, középnemzedékhez tartozó újságírókat lassan leváltja egy újabb generáció, akik pénzért már mindenre képesek. Ezzel sikerült elérni, hogy a sajtó ne tudja teljesíteni a legalapvetőbb feladatát, a közélet ellenőrzését és számonkérését. Az ország tragédiája, hogy ma mindent pártszemüvegen keresztül vizsgálunk. A pártoskodás miatt az újságírók mellett rövid idő alatt a közélet minden szegmense lejáratja magát a nyilvánosság előtt. A szerkesztő-műsorvezető szerint a széthúzás helyett a világnézeti különbségek megjelenésének és a párbeszédnek kellene helyet adni a sajtóban. A mostani médiatörvényt azonban erre alkalmatlannak tartja. Az új törvénytervezetben pedig eddig elképzelhetetlennek tűnő javaslatok kaptak helyet, például az online média legdurvább ellenőrzését és szankcionálását fogalmazták meg benne. Az különösen elgondolkodtató, hogy ezt a javaslatot ötpárti konszenzussal terjesztették be... Ha nem jön létre egy tisztességes új szabályozás, akkor a digitális átállás is megnehezedik, mert ebben nem a technikai szempontok az igazán fontosak, hanem a most is létező üzleti összefonódások megszüntetése. Ha nem szabályozzák megfelelően a versenyfeltételeket, akkor ismét további teret fognak nyerni a sajtót a saját érdekeik szerint befolyásoló erők - véli Obersovszky. A jelenlegi médiapiac megdöbbentő egyensúly-eltolódást mutat: a teljes reklámbevétel mintegy 90 százalékát a két kereskedelmi televízió kapja meg. Ezáltal olyan hatalomkoncentráció jön létre, ami megöli a sajtót és megbénítja a társadalmat is. Erre a problémára az egyetlen megoldást Obersovszky egy angolszász típusú, független reklámpiac-felosztási rendszerben látja.

A kiút: civilek és online média

Ma az élet szinte minden területén ránk telepszik a pártpolitika, akárcsak hajdanán a diktatúrában. A mindennapi döntésekben - így a sajtóval kapcsolatban is - a hasznosság és az értelmesség kellene legyen az elsődleges szempont, nem pedig a politikai álláspontok. Ha nem tudunk kitörni ebből a ránk erőltetett gondolkodásmódból, hamarosan tönkremegy az ország. „Új, normális közszolgálati szabályozásra van szükség, ami a hatalommal nem rendelkezőket képviseli a hatalom gyakorlóival szemben. Ez lenne a közszolgálat lényege." Nem egy-egy ügy pártszempontok szerinti kommentálása a lényeg, hanem az okok keresése, amik miatt eljutott valamilyen szintre egy probléma. Példaként a veszprémi kézilabdázó Marian Cozma meggyilkolása esetében Obersovszky úgy fogalmazott: „Senki nem kíváncsi arra, hogy mit nyilatkozott erről az MSZP vagy a Fidesz. Az lenne a fontos, hogy kiderüljön, kinek a felelőssége és milyen lépések vezettek el addig, hogy ez megtörténhetett." Független sajtónak a riporter jelenleg leginkább az online médiát tartja. Ez óriási erőt képvisel, mivel könnyen széles körű olvasótábort és támogatottságot képes teremteni magának. „Nincs más út, mint a politikától mentes civil szférát megerősíteni. Ezekből kiindulva kell felépíteni a normális gondolkodású emberek közösségét. A tekintélyes véleményformáló értelmiségiek és a civilek egymásra találásával lehet kimozdulni ebből a gyalázatos helyzetből. Nem lesz könnyű..."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.