Bulvár

Múzeum: Hét főbűn egy performanszban

Múzeum: Hét főbűn egy performanszban

2009. február 5., csütörtök
Múzeum: Hét főbűn egy performanszban

Fotók: Gémes Sándor

Szerdán este a Móra Ferenc Múzeum egy érdekes,

a bibliai műkincskiállításhoz kacsolódó

kísérletnek adott helyet. Pataki Ferenc színművész, Kiss Ági bábszínész és a Kelemen Színitanoda növendékei közreműködésével egy bibliai nyomozást, a hét főbűnhöz kapcsolódó performanszot láthatott a közönség, melybe néhányszor a nézőket is bevonták.

Kevélység, fösvénység, bujaság, harag, torkosság, irigység, restség - a hét főbűn vált testközelivé a Móra-múzeum estjén, melyeket egy-egy ó- és újszövetségi történetekből ismert szereplő, illetve bibliai jelenet segítségével mutattak be. Klasszikus sorokra, így például

Karinthy Frigyes

Az emberke tragédiájára is rá lehetett ismerni a performanszban, amelyben elmosódtak a hagyományosan ismert színpadi keretek, és a néző is közvetlenül megszólítottá vált. A bűnbeesés történeténél az első emberpárt az előadásban marionettként mozgatta Lucifer, aki nőalakban jelent meg, és a közönség között járkált, mókásan almalevelet vagy épp cukorkát osztogatott. A színészek remekül kihasználták a hangjukat, talán olykor a sikítást-üvöltést némileg túlzottan is. Kain és Ábel történetéhez ötletesen használták fel az árnyjátékot. Ruben mint az irigység megtestesítője maga mondta el legkisebb testvére, József történetét a „nyomozó" szerepébe bújó, és az egész előadáson át a nézőt kalauzoló

Pataki Ferenc

kérdéseire. Dávid király és Betsabé története, Mária Magdolna, Heródes, Heródiás és Salome, Poncius Pilátus is mind megjelentek a színen mint egy-egy főbűn kulcsfigurái. „Mindenkivel mondtam a szöveget, nagyon szorítottam, hogy az egész összeálljon" - mondta a bemutató után Pataki Ferenc, és hozzátette, nagyon lelkesek voltak az előadás közreműködői. „Az foglalkoztatott, hogy Jézus a mi bűneinkért, az emberiség bűneiért halt meg. A dramaturgiában segített, hogy eszembe jutott a hét főbűn, ezekhez választottam egy-egy személyiséget, és így alakult ki maga a váz" - beszélt a performansz részleteiről a színész. Pataki Ferenc azt is elmondta, a performansz nyilvánvalóan más produkciót jelent, mint egy hagyományos színházi előadás: az interaktív játék, a közönség erőteljesebb bevonása másfajta hozzáállást, a színészek számára egy gazdagabb játéklehetőséget jelentett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.