Kultúra

Megérkeztek Andy Warhol képei Szegedre

Megérkeztek Andy Warhol képei Szegedre

2009. február 2., hétfő
Megérkeztek Andy Warhol képei Szegedre

Fotók: Gémes Sándor - SZEGEDma

Megérkezett a szegedi Reök-palotába a pénteken nyíló Andy Warhol-kiállítás anyaga; a tárlat látogatói többek között találkozhatnak a pop-art legismertebb képviselőjének Marilyn Monroe-sorozatával és Mao Ce Tung-portréival.

A tárlat anyaga keresztmetszetet ad

Andy Warhol

munkásságáról, a mintegy hetven mű között szerepelnek a hatvanas években készült képei éppúgy, mint a nyolcvanas évekből származó alkotások - mondta

Nátyi Róbert

művészettörténész, a kiállítás kurátora. Magyarországon utoljára a kilencvenes évek elején a Műcsarnokban volt nagyobb Andy Warhol-kiállítás, ezért a szegedi tárlat képeit úgy válogatták össze, hogy a művész legismertebb alkotásai is helyet kapjanak köztük - tudatta a szakember. A három osztrák gyűjtemény anyagából összeállított kiállítás műveinek döntő többsége szitanyomat. A szitanyomást már a második világháború során alkalmazták például propaganda-kiadványok elkészítésére, mégis Andy Warhol volt az egyike azoknak, akik a hatvanas években a technikát felfedezték a művészet számára - mondta Nátyi Róbert. Az egyik legismertebb Andy Warhol-mű a Marilyn Monroe-sorozat. Az alkotás alapjául egy újságban a színésznő öngyilkosságát követően röviddel megjelent arckép szolgált, a művész ezt használta fel a számtalan színváltozatban elkészített portréhoz, melyek egy egész kiállítótermet megtöltenek majd a Reök-palotában - közölte a művészettörténész. Nátyi Róbert elmondta, ahogy Marilyn Monroe híresség volt, úgy Maót is egyfajta sztárnak tekintette Andy Warhol, hiszen a hetvenes évek elején sok millió példányban jelent meg Vörös könyve világszerte. A róla készült portrésorozat alapjául - melyből néhány darabot a szegedi közönség is láthat - egy, a kínai kommunista párt által közölte hivatalos fénykép szolgált. A május 8-ig látható kiállításon bemutatják majd a művész Diana Ross- és John Wayne-portréit, a Ladies and Gentlemen-szériáját, az indiánokról készült sorozatát és még több más képét is - tudatta a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.