Közélet

Egyre kevesebb Szegeden a bűncselekmény

Egyre kevesebb Szegeden a bűncselekmény

2009. február 25., szerda
Egyre kevesebb Szegeden a bűncselekmény

Az elmúlt tíz évben több mint 50 százalékkal csökkent a kiemelt bűncselekmények száma Szegeden, s a rendőrség felderítő munkája is egyre eredményesebb. Mindezt Botka László polgármester és Zélity László ezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője jelentették be szerdán a megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatón.

A rendőrkapitányság és a városvezetés között folyamatos a kommunikáció és az együttműködés, a mostani találkozó aktualitását a költségvetés pénteki elfogadása adta - mondta a polgármester.

Botka László

közölte: míg Szeged az 1990-es évek elején, közepén bűnügyileg a legfertőzöttebb nagyvárosok közé tartozott, addig az utóbbi tíz évben a legbiztonságosabb települések sorába jutott el. 1999 és 2008 között a kiemelt bűncselekmények száma 55 százalékkal csökkent a városban, ezen belül a lopások 28, a betöréses lopások 56, a lakásbetörések 57, a személygépkocsi-lopások 78 százalékkal estek vissza. Mindez a rendőrség munkájának elismerése - tette hozzá a polgármester. Botka László arról is tájékoztatott, hogy a város az idei esztendőben 35 millió forintot költ a közbiztonságra és a bűnüldözési munkára. A rendőrség támogatása 8 millióról 15 millió forintra emelkedik, ezt az összeget az utcai járőrözés erősítésére fordítják majd. A polgárőrszervezetek 13 millió forintot kapnak, a Bűnmegelőzési Tanács pályázatait 7 millióval segítik. Az elmúlt években a közgyűlés egyhangúan fogadta el a rendőrség beszámolóját, s a polgármester szeretné, ha ez idén sem lenne másként. Úgy fogalmazott: nyomatékosan felszólít mindenkit, az utóbbi hetek szörnyű bűncselekményei ellenére se csináljon politikai kérdést a rendőrség munkájának elismeréséből, támogatásából.

Zélity László

elismerte: a lakosság szubjektív biztonságérzetét negatívan befolyásolták a brutális bűnesetek, illetve általában véve is rossz hatással vannak rá olyan jelenségek, mint az utcai randalírozások, rongálások. Éppen ezért tovább fokozzák az utcai járőrözést. Immár 30-40 rendőr teljesít szolgálatot a szegedi utcákon 24 órán keresztül. Szeged biztonságos város lett, az önkormányzati többlettámogatás révén pedig tovább javulhat a bűncselekmények felderítettsége is - összegzett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.