Kultúra

Az Adria színei a Somogyi-könyvtárban

Az Adria színei a Somogyi-könyvtárban

2009. február 28., szombat
Az Adria színei a Somogyi-könyvtárban

Orgovány Erika és tanítványai, illetve Kelcs László festményeiből rendeztek kiállítást a „Az Adria színei" címmel a Somogyi-könyvtárban. A horvátországi Lovranban tartott nyári tábor ihlette képekből összeállított tárlatot február 27-én Tichy Béla ipari formatervező nyitotta meg. Orgovány Erika szerint a művésztelepet a nyitott, kísérletező kedvű, kíváncsi, tehetséges alkotók keresik föl, akik meg akarnak ismerkedni a képzőművészet műhelymunkájával.

Palánkainé Sebő Zsuzsanna

, a Somogyi-könyvtár igazgatója elmondta: fontos volt számára, hogy a könyvtár alagsori kiállítótere, az egyébként holt tér megteljen emberséggel, melegséggel, színekkel és fényekkel. Az igazgatónő hozzátette: a könyvek képeket hívnak elő belőlünk, itt viszont ennek fordítottja történik: nézzük a képeket, amelyek történetek, emlékeket csalnak elő.

Orgovány Erika

Szegeden végzett rajz és művészettörténet szakon, mestere

Winkler László

volt, 1978 óta láthatók festményei és grfikái tárlatokon. A festőnő a SZEGEDma.hu-nak elmondta: a kiállított képek egy része a lovrani alkotótáborban elkészült, más részüket pedig az ott készült vázlatok alapján itthon dolgozták tovább. A horvát tengerpart egy más élmény mint az alföldi táj, egy új benyomás - tette hozzá Orgovány Erika. A kiállított képek alkotói között egyetemi hallgatót, gimnazistákat és autodidakta festőművészt is találunk, persze a gimnazisták sem kezdők, hiszen évek óta a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában és más iskolákban rendszeres képzésben részesülnek. „Egy tájképet több szemszögön keresztül látunk. Régóta foglalkozom gyerekekkel, tudom, milyen nagy hatása van annak, ha tíz napot együtt töltünk, és úgy kelünk, úgy fekszünk, hogy mindig a festészetről vagy egymás munkáiról beszélünk - ez egy fantasztikus energiát ad a résztvevőnek, egy életre szóló élményt" - fogalmazott Orgovány Erika, és hozzátette: szeretné, ha több éven keresztül vissza tudnának térni Lovranba.

Kelcs László

festőművész Szegedre hozott festményeinek fő témája szintén a víz és az a köré csoportosuló élet. A horvátországi születésű, de 1969 óta Bécsben élő művész ars poeticája szerint egész munkássága és a festészet iránti indíttatása is a víz és az ember iránti tiszteletből fakad. A lovrani szabadiskola és a kiállítás szervezője: a Szegedi Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a Dugonics András Horvát-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület, támogatta az NCA, ESA. Az Adria színei című kiállítást március 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.