Egyház

Lelkipásztori Napok: megújít az isteni szó

Lelkipásztori Napok: megújít az isteni szó

2009. január 15., csütörtök
Lelkipásztori Napok: megújít az isteni szó

„Isten szava megújít" - e mottóval rendezik meg január 16-17-én Domaszék-Zöldfáson a következő, sorrendben a III. Szeged-Csanádi Egyházmegyei Lelkipásztori Napokat. A rendezvény témája az egyházközségek megújítása.

A Lelkipásztori Napokon a lelkipásztorkodás, a lelkigondozás különböző vetületei kerülnek előtérbe. Általában elhangzanak előadások és sor kerül kiscsoportos foglalkozásokra is. Az egyházmegye minden területéről érkeznek papok és lelkipásztori munkatársak, vagyis azok, akik egy-egy plébánia életében valamilyen módon tevékenyen részt vesznek - például kiscsoport-vezetéssel vagy hitoktatással. „A Lelkipásztori Napok tematikája mindig arra próbál reflektálni, ami az egyházközségeinkben akár hiányként vagy elvárásként jelentkezik" - mondta

Kondé Lajos

pasztorális helynök. „Fontos az, hogy a Szentírás alapján, egyházközségeink Isten szava szerinti megújítása a mottója a rendezvénynek" - mondta a helynök, és arra is utalt, hogy az elmúlt év, a Biblia éve is többek között arra mutatott rá, hogy a Szentírás alapján meg kell újítani az egyházközséget, élővé kell tenni azt. „Az isteni szó mindig, újra és újra új perspektívát nyit minden egyházközség előtt, és az adott korban kell ezt alkalmazni és reflektálni a kihívásokra" - magyarázta a plébános. Minden kornak megvan a maga kihívása, a maga nehézsége, de mindig jelen van a másik oldalon a személyes elkötelezettség és a személyes döntés, amit az egyháznak erősítenie kell. Éppezért ezek a találkozók mindig azt szolgálják, hogy azt az embert, aki elkötelezett Isten ügye mellett, valamiféleképpen segítsék - emelte ki Kondé Lajos, és hozzátette: „Jézus Krisztus kezdettől fogva Isten országát építette, és erre biztatta az embereket. Isten országának az építése azt is jelenti, hogy stabil, hitben meggyőződött, erős, erkölcsileg is igaz emberek éljenek az egyházban sóként és kovászként." A lelkigondozásról szólva a pasztorális helynök elmondta: az emberek várják és igénylik a spirituális, lelki segítséget is - és tulajdonképpen az egyháznak az a küldetése, hogy megérintse azt, amit az Isten belénk oltott, és ezt próbálja teljessé tenni. „Az ember mindig szeret kitekinteni, hogy mások hogyan végzik a munkájukat. Mi egy Pest melletti egyházközségnek, a váciaknak és a szentesi egyházközségnek a munkáját szeretnénk példaként megnézni, ilyen mintavételből próbálunk konkrétat meríteni, és közben azt a kérdést tesszük föl, hogy mi ezt vagy azt a közös ötletet a saját egyházközségünkben hogyan tudjuk megvalósítani. Vagyis ami itt megérlelődik, azt otthon kell kifejteni mások példája alapján" - összegzett Kondé Lajos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.