Egyház

Imahét a Krisztusban hívők egységéért

Imahét a Krisztusban hívők egységéért

2009. január 22., csütörtök
Imahét a Krisztusban hívők egységéért

Január 18. és 25. között egyetemes imahetet tartanak a keresztény/keresztyén felekezetek a Krisztusban hívők egységéért. A különböző keresztény egyházakból a hívők összegyűlnek minden este valamelyik templomban vagy imaházában, és ott egy közös istentisztelettel is kifejezik összetartozásunkat.

„...legyenek eggyé kezedben." - az Ezékiel könyvéből (37,17) választott vezérige jól kifejezi az ökumenikus imahét lényegét, melynek minden napján a liturgiát és az igehirdetést általában más-más egyházakhoz tartozó lelkészek tartják, és igyekeznek figyelni arra, hogy a hét során mindenki arányosan sorra kerüljön. Az imahetet mindig január harmadik hetében rendezik, és országonként-városonként eltérő, milyen formában. Szegeden a nyolcvanas évektől tartanak imahetet, melyre az „imanyolcad" jellemző, vagyis nyolc különböző helyszínen nyolc pár lelkész szolgál ezeken az alkalmakon - tudtuk meg

Czagány Gábor

református egyetemi lelkésztől, aki a szerdai napon a liturgiát olvasta, míg

Pálfai Zoltán

római katolikus egyetemi lelkész igét hirdetett. A hivatalos ökumené területén jobbára a már megtörtént megegyezések körüljárása folyik, ez a nemzeti szintre is átmegy, viszont a helyi szinteken folyamatos a fejlődés - ezt lehet tapasztalni Szegeden is, ahol egyre jobbak a gyülekezetek és a lelkészek közötti kapcsolatok; és különösen a fiatalok között - beszélt Czagány Gábor tapasztalatairól. Az ökumené egyik iskolapéldájaként említhetők ugyanis az egyetemi lelkészségek, melyek közös programokat is szerveznek: minden évben van két városi ifjúsági ökumenikus istentisztelet, amelyre egyszer az egyik, másszor a másik közösség hívja vendégül a város összes fiatal közösségét, így az egyetemi lelkészségek is találkoznak. Hagyománnyá válik, hogy egy évben kétszer megjelennek a fiatalok a Tanulmányi és Információs Központban egy kiállítással, amit mindig közösen szerveznek: az egyik rendezi és a másik segíti. Az egyetemi lelkészek már évek óta közös órát, szabadon felvehető kurzust tartanak az egyetemen. A városi keresztúton - amely alapvetően egy katolikus hagyomány - már évek óta a reformátusok is részt vesznek. A mindennapokban is rengetegszer személyes szinten, és akciók keretében is segítik egymást a közösségek. Az egyetemi lelkészségek közösségei nyitottak, felekezettől függetlenül várják az érdeklődőket. Czagány Gábor azt is elmondta, a keresztény közösségek egymásra vannak utalva, Európa-szerte személyes szinteken is nagyon mély az ökumené. Az idei imahét témájául a különböző napokra különböző válságokat jelöltek meg a világegyházban, a szerdai nap témája a környezeti válságok voltak - tudtuk meg Pálfai Zoltántól, aki igehirdetésében arról beszélt, hogy nemcsak a saját életünkért, hanem a környezetünkért, az egész teremtett világért felelősek vagyunk. E felismerés első lépése, hogy megtanuljuk újra megcsodálni a teremtett világot. Ehhez az is szükséges, hogy a mindennapi rohanásból újra és újra megálljunk. A lelkész arról is szólt, hogy minden élőlény magában hordozza a különbözőségben megvalósuló egységet. Az egyetemi lelkészek hangsúlyozták: a két egyetemi lelkészség munkájában az együttműködés nem csak az imahétre korlátozódik; a lelkészek például havonta is találkoznak az Ökumenikus Lelkészi Munkaközösségben. „Igyekszünk a különböző programokat összehangolni, szeretnénk komolyan gondolni az együttműködést" - mondta Pálfai Zoltán. „Nem csak ezen a héten gondolunk egymásra és vagyunk egymással közösségben, hanem ez mindig így van, rengeteg szállal összefonódnak már gyülekezetek" - tette hozzá Czagány Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.