Közélet

Barcelona Gaudija, Makó Makovecze

Barcelona Gaudija, Makó Makovecze

2009. január 22., csütörtök
Barcelona Gaudija, Makó Makovecze

Bemutatták az új makói fürdő kiviteli tervét

Fotó: SZEGEDma

Ha Barcelona, akkor Gaudi, ha Makó, akkor Makovecz. Kossuth-díjas neves építészünk 1994 óta jelen van a Maros-parti városban, nevéhez, illetve tervezőirodája munkájához fűződik a ma már országhatárainkon túl is ismert, lenyűgöző Hagymaház létrehozása, valamint a gimnázium, a sportcsarnok, továbbá a kollégium és egy jövőbeni bölcsőde terveinek elkészítése. Legújabb közös projektjük a 11 ezer négyzetméteren elterülő, új fürdőberuházás, amely a gyógyturizmus és a határ menti idegenforgalom irányába mozdítja el a város kitörési pontjait.

A makóiak úgy tervezik, mire 2010-ben odaér a 43-as autópálya, addigra elkészül a több mint 3 milliárd forintos fürdőberuházás is, amelyre az önkormányzat pályázati forrásokból és önerőből biztosította a fedezetet - mintegy 100-120 munkahelyet teremtve ezáltal. "Nem egy szokatlan épület lesz ez a részemről, hiszen a makói fürdő Magyarország szerves építészetét fogja képviselni" - mondta a lakossági fórumot megelőző beszélgetésen a Mester. "Rendkívül gazdag, ragasztott faszerkezetből alakítjuk ki az egész belső kupolát, különböző élménymedencéket terveztünk, másfelől pedig kiválóan felszerelt fitness-/wellnessközpontot álmodtunk a falak közé. Fontos, hogy ezen belül a makói gyógyvíz és gyógyiszap maximálisan érvényesülni tudjon. A modern és trendi építészettel szemben terveim az ősi magyar magatartást kísérlik megvalósítani, nevezetesen összekötni az eget és a földet." A pénzügyi és morális válságokkal terhes mindennapjainkról szólva Makovecz kiemelte: „Egy nemzetek fölötti, távoli kormány döntött sorsunkról. A hatalmasságok ugyanis elhatározták, ezentúl a virtuális valóság lesz az igazi valóság felett, ezt kiáltják ki győztesnek. A hazugság világa megmételyezte az életünket, ha valóban küzdeni akarunk ellene, akkor az alkotótevékenységet válasszuk leghatékonyabb fegyverül." Makovecz példája ékesen bizonyítja, hogy nincsenek jobboldali és baloldali építészek, badarság az alkotóművészek közé éket verni akár a jobb, akár a baloldalon. Léteznek jó, Makovecz esetében világhírű, ismert és elismert alkotók, meg befogadó, a művész munkája iránt nyitott, értő és támogató közösségek - függetlenül attól, milyen ideológia elkötelezettjei. "Jómagam is azért küzdök, hogy ez a beruházás megvalósuljon" - nyugtatta meg a jelenlévőket Makovecz. "Ha a falak már állnak, engem innen senki nem fog tudni elüldözni. Szeretném ugyanis végig felügyelni, hogy a kivitelező valóban hibátlan munkát végezzen."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.