Kultúra

A mozi visszavág: 3D-s élménnyel vár a Belvárosi mozi

A mozi visszavág: 3D-s élménnyel vár a Belvárosi mozi

2009. január 15., csütörtök
A mozi visszavág: 3D-s élménnyel vár a Belvárosi mozi

A U2 3D-s koncertfilmmel nyílik meg pénteken a Belvárosi mozi felújított Zsigmond Vilmos terme, mely az új digitális mozi 3 dimenziós hatásvilágával várja az édeklődőket. „Ez egy olyan mozi, ahol a film kilép a vászonról, és mi magunk is szereplőkké válhatunk; ahol a legmodernebb technika és egy egyszerűnek tűnő szemüveg segítségével egészen különleges filmélmény részesei lehetünk" - ígéri a mozi.

A mozi fejlődésének következő lépcsője - így jellemezik azt az új technikát, amely immár Szegeden is valósággá vált, a 3D-s moziélményt. Mindenki tudja, hogy Magyarországon is rengeteg filmet néznek - elsősorban a fiatalok - számítógépen, ami sokak véleménye szerint szörnyű, hiszen a mozit a nagy vászonra és a hangra találták ki, aki számítógépen nézi meg a filmet gyenge minőségű hanggal és képpel, az csak azt hiszi, hogy látta a filmet - mondta

Szabó Éva,

a Belvárosi mozi művészeti- és marketingvezetője. „Erre a mozinak nyilvánvalóan egy válaszlépést kellett nyújtania, hogy visszacsalogassa a nézőket a moziba" - érvelt a marketingvezető. Mint elmondta, Amerikában már pár száz, Magyarországon három-négy ilyen mozit számlálunk, és a szegedi Belvárosi mozi is megpróbált erre lépni, úgymond: előre menekülni. Több mint 50 millióba került a fejlesztés, melynek döntő részét az önkormányzat adta. A gépház alapvetően átalakult, a mozigépek teljesen kicserélődtek. Így tudnak továbbra is vetíteni hagyományos, 35 mm-es kópián érkező filmet, és beszereztek egy digitális vetítőt, és illetve ahhoz egy speciális szűrőt, amelyik a 3D-s filmek vetítésére alkalmas. De a nézőtéren is vannak észrevehető változások: változtak a drapériák, szőnyegeket kapott a nagyterem és vásznat is cseréltek, az újat pedig maszkolt kerettel vették körül, hogy a csillogást megakadályozzák - beszélt Szabó Éva a technikai részletekről. A speciális vetítő természetesen speciális filmeket is igényel, de a hollywoodi nagy stúdiók egyre több filmnek készítik el a 3D-s változatát is. A budapesti WestEnd után most Szegeden a U2 3D koncertfilm debütál, és vele a 3D-s élmény. Ezután következnek a hazai forgalmazók filmjei, például január vége, február eleje környékén itt lesz a Volt animációs film, Valentin nap tájékán egy horrorfilmet terveznek, majd újra egy animációs film következne, és várható a Jégkorszak 3. és a Harry Potter 3D-s változata is még ebben az évben. Szabó Évától azt is megtudtuk, a pesti 1500-1700 Ft körüli árakkal szemben Szegeden nem lesznek ennyire drágák a 3D-s mozijegyek, a U2 teljes áron 1100 Ft-ért nézhető meg, ezzel is igyekeznek kedvezni a közönségnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.