Közélet

Vasutassztrájk - továbbra is bizonytalan a vonatközlekedés, Szeged nem indít és nem fogad vonatot

Vasutassztrájk - továbbra is bizonytalan a vonatközlekedés, Szeged nem indít és nem fogad vonatot

2008. december 18., csütörtök
Vasutassztrájk - továbbra is bizonytalan a vonatközlekedés, Szeged nem indít és nem fogad vonatot

Fotó: Gémes Sándor

Csütörtökön is bizonytalan a vasúti menetrend a VDSZSZ Szolidaritás munkabeszüntetése miatt, ezért útvonal-rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani - tájékoztatta Kavalecz Imre, a Máv Zrt. sajtófőnöke az MTI-vel, hozzátéve: a MÁV így is megszervezi a vonatközlekedést, a lehetőségeihez képest és a vasúti biztonsági előírások betartásával.

A MÁV-START 731 munkavállalója közül 244-en sztrájkoltak az éjszaka folyamán, 487-en dolgoztak. A MÁV Zrt. pályavasúti területén a forgalomirányítást végző 1658 vasutas közül csupán 95-en nem vették fel a munkát, így 1563-an dolgoztak - olvasható a tájékoztatásban. A budapesti Déli pályaudvaron és a Keleti pályaudvaron nincs vonatközlekedés, de a Nyugati pályaudvar működik. Budapest környékén, Rákoshegy - Újszász - Szolnok között járnak a vonatok. A ceglédi és a váci vonalon kétórás közlekedési rend van, a vonatok Kőbánya-Kispestig közlekednek. A veresegyházi és az esztergomi vonalon néhány vonat jár. Rákoson és Aszódon sztrájkolnak, ezért Pécel és Gödöllő között egy-egy vonat közlekedik. Hatvannál is sztrájkolnak. A Budapest-Kelenföld - Székesfehérvár- Lepsény, illetve a pusztaszabolcsi, dunaújvárosi vonalon óránként van közlekedés Kelenföldig. A Komárom, Győr és Hegyeshalom felé menő vonatok is ezt a pályaudvart használják. Kunszentmiklós és Tass körzetében akadozik a személyszállítás. A miskolci Tiszai pályaudvaron, Nyékládházán, Egerben, Forró-Encsen, Novajidrányban, Edelényben, Kálon sztrájkolnak. Az utasokat Bz-motorvonatok szállítják Ózd, Tornanádaska, Mezőkeresztes, Füzesabony, Hatvan felé, valamint Olaszliszka és Sátoraljaújhely között. Füzesabony és Eger között nincs vonat. Mezőzombornál sztrájkolnak. Debrecen és Nyíregyháza környékén sem tud minden vonat eljutni a végállomására. Szeged állomás nem indít, nem fogad, a budapesti közlekedés Kiskundorozsma állomásról bonyolódik. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják az utasokat. A helyi személyvonatokat ritkítják, személyzetüket hatékonyabban használhatják a fontosabb vonatokhoz. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás és Kondoros, Mezőhegyes és Battonya Szeged és Szabadka között, valamint a Mezőtúr - Orosháza - Mezőhegyes vonalon. Baja, Kecskemét, Békéscsaba helyzete egy-egy vonat kimaradása mellett kielégítő, de késések mindenütt vannak. Szombathely állomás még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasokat a korábbi gyakorlatoknak megfelelően eljuttatják a vonatpótló autóbuszok azokhoz az állomásokhoz (Vép és Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád), ahonnét tovább utazhatnak vonatokkal. Zalaegerszegen az átmenő forgalom biztosított, a forgalmi szolgálatra beosztott munkatársak közül mindenki felvette a munkát. A jegyvizsgálók korlátozták a vonatközlekedést, összesen három vonatot tudtak indítani Szombathely, Nagykanizsa és Hodos irányába. Zalaegerszegről Ukk állomásig továbbra is vonatpótló autóbuszokkal juttatják el az utasokat. Ukk állomástól a Bz-motoros vonatközlekedés biztosított. Celldömölkön a korábbiakhoz hasonlóan biztosított az átmenő személyforgalom, bár a forgalmi szolgálatban dolgozó munkatársak itt sem befolyásolják a személyvonatok közlekedését. A MÁV-START Zrt. honlapján az utazni készülők folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A

www.mav-start.hu

oldal sárga színnel kiemelt "Sztrájk percről-percre" rovatában rendszeresen frissítik a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információkat - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.