Közélet

Vasutassztrájk - Szegeden és az országban

Vasutassztrájk - Szegeden és az országban

2008. december 14., vasárnap
Vasutassztrájk - Szegeden és az országban

Fotó: Gémes Sándor

A szegedi Nagyállomás nem indít és nem fogad vonatot; a sztrájk támogatottsága a jelenleg műszakban levőknél száz százalék és várhatóan egész nap az is marad - közölte Veréb Olga, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) helyi vezetője az MTI-vel vasárnap reggel.

Hozzátette: történnek kísérletek, hogy Szeged-Kiskundorozsmáról induljanak a járatok, buszok viszik át az utasokat, de azt nem tudni, hogy a vonatok elindulnak-e majd és mekkora késéssel. Néhány utas egyébként már reggel érdeklődött az állomáson, és nyugodtan vették tudomásul, hogy ismét busszal szállítják át őket a vonat következő állomására.

Mező István,

a Tisza Volán közszolgálati divíziójának igazgatója az MTI-nek elmondta: vasárnap reggel tíz mentesítő autóbuszt állítottak ügyeletbe, így szükség esetén bármikor indulni tudnak. A megszokotthoz képest több utasra délelőtt a Szeged-Budapest, az Újszeged-Mezőhegyes, illetve a Szeged-Békéscsaba vonalon számítanak. Az autóbuszokon a vasúti bérleteket és igazolványokat a sofőrök elfogadják.

Országos körkép

Mindeközben az ország érintett területein kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés vasárnap reggel a VDSZSZ Kelet-Magyarországon hajnalban indított sztrájkja miatt.

Gaskó István,

a VDSZSZ Szolidaritás elnöke azt mondta: a vasúti közlekedés megbénult Kelet-Magyarországon, és annyian vettek részt a sztrájkban, ahányan ezt meg tudták oldani. A VDSZSZ vasárnap 11 órakor sajtótájékoztatót tart a sztrájkkal kapcsolatban. Emlékeztetett rá, hogy a követeléseik változatlanok. A MÁV Cargo privatizációs bevételéből minden vasutasnak 250 ezer forintot, továbbá a MÁV-leányvállalatoknál 10 százalék kiszervezési pótlékot követelnek. Ez kiegészül az életbe léptetett új menetrend elleni tiltakozással, amely nem utasbarát, és lehetetlen helyzetbe hozza az utasok, leszoktatja őket a vasúti közlekedésről. Az MTI kérdésére, hogy kiterjesztik-e a sztrájkot az ország többi részére, Gaskó István közölte, ezt még vasárnap eldönti a sztrájkbizottság. A VDSZSZ elnöke elmondta: a munkáltató jó néhány helyen leváltotta a sztrájkolókat Kelet-Magyarországon, atrocitás a sztrájk alatt eddig nem történt.

Kavalecz Imre,

a MÁV Zrt. sajtófőnöke ugyanakkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Debrecen és Miskolc területén a vonatok 50-50 százaléka közlekedett, a többi érintett térségben 90 százalékban jártak a vonatok. A Dunántúlon zavartalan a vasúti közlekedés, a budapesti főpályaudvarokon dolgoznak a vasutasok, fogadják és indítják a járatokat. A távolsági belföldi forgalomban és az InterCityk közlekedésében azonban járatkimaradásokra számítani kell a sztrájk alatt. A MÁV Zrt. sajtófőnöke hangsúlyozta: vasárnap a MÁV új menetrendje életbe lépett. Az MTI helyszíni tudósítójának tapasztalata szerint szinte teljesen zavartalan volt a forgalom a Keleti pályaudvaron vasárnap reggel. Elindultak a vonatok a keleti országrészbe, köztük Békéscsabára, Sátoraljaújhelyre és Szolnokra, azonban azt nem tudják garantálni, hogy a szerelvények meg is érkeznek a célállomásaikra. Az érkező szerelvények egyelőre szintén menetrend szerint közlekedtek Szolnok és Hatvan felől. A Keleti pályaudvaron a jegypénztárak és a pályaudvar árusai is nyitva tartanak. A borsodi megyeszékhely legnagyobb állomásán a Tiszai pályaudvaron teljesen kiszámíthatatlan a vonatközlekedés, nem indulnak és nem is fogadnak vonatokat. Szolnokról elindultak a vonatok, normálisnak tűnt a vasúti közlekedés vasárnap reggel, a vasútállomáson az információs tábla négy vonat indulásáról tájékoztatott, az információs pult és több pénztár is nyitva volt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a térség legnagyobb, nyíregyházi pályaudvarára vasárnap reggel 5 óráig egyetlen szerelvény sem érkezett, és nem is indult onnan. A MÁV START Zrt. adatai szerint a VDSZSZ Szolidaritás sztrájkja alatt reggel 8 óráig az éjszakai műszakban 612 vezényelt kocsivizsgáló és jegyvizsgálóból 61-en sztrájkoltak, 551-en dolgoztak - közölte Kavalecz Imre. A MÁV Zrt. adatai alapján az éjszakai műszakban a forgalomirányítók közül Debrecenben a 257 szolgálatra vezényelt dolgozó közül 7-en, Szegeden a 202 beosztott vasutasból 7-en, Miskolcon a 137 vezényelt munkatárs közül 28-an nem vették fel a munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.