Közélet

Valami jót tenni – másokért…

Valami jót tenni – másokért…

2008. december 29., hétfő
Valami jót tenni – másokért…

Sófi József egyéni vállalkozónak, a Sófi József - Szegedi Tehetségekért Közhasznú Alapítvány alapítójának Kármán Tódor-díjat adományozott az oktatási miniszter december 17-én. A rangos elismerést a szegedi egyetem tehetségeinek támogatásáért nyerte Sófi József, aki viszont vallja: az elismerés elsősorban nem neki, hanem az alapítványnak szól.

Sófi József

ma vállalkozó, egyetemistaként azonban még a molekuláris genetika területén folytatott kutatásokat. „Negyedéves hallgatóként meghívtak az oxfordi egyetemre egy egyéves tanulmányútra egyik kedves professzorom,

Benedeczky István

, és tanítványa,

Somogyi Péter

segítségével. A kutatásaimhoz biztosították volna a pénzt, de a megélhetésem költségeit nekem kellett volna előteremtenem" - meséli Sófi József. „Ekkor amiatt nem jutottam ki Angliába, mert ezt nem tudtam megtenni. Szegény gyerek voltam. Amikor befejeztem az egyetemet, elnyertem a Magyar Tudományos Akadémiai egyik ösztöndíját, amiből viszont nem tudtam volna megélni, nem is beszélve arról, hogy beteg és rokkantnyugdíjas szüleimet is támogatnom kellett. Nehéz válaszút előtt álltam. Noha szerettem volna kutatással foglalkozni - a Szegedi Biológiai Központban dolgoztam másodéves korom óta -, de akkor azt kellett választanom, ami a realitás volt" - beszél Sófi József arról, mi motiválta az alapítvány létrehozásában.

Nem csak anyagi segítség

„Utólag visszagondolva úgy érzem, hogy helyes döntést hoztam. Vállalkozásba kezdtem, de ezáltal lehet, hogy többet tudok segíteni a tudománynak, mintha én magam tudós vagy kutató lettem volna" - véli a vállalkozó, aki azt is hozzáteszi: alapítványán keresztül sok hallgatónak tud segíteni, és ha látja, hogy ők sikeresek, az nagyon sokat jelent neki. A Sófi-alapítvány 2001-ben jött létre, kezdetben a biológus, majd az egész Szegedi Tudományegyetem legtehetségesebb hallgatóinak támogatására - ami nem csak anyagi segítséget jelent, hiszen az alapítvány sok más mellett ajánlásokkal, ingyenes jogi tanácsadással és banki VIP-kedvezményekkel is próbálja egyengetni az általa támogatottak útját, az egyetemi évek befejezése után is. „Olyan közösséget szeretnénk létrehozni, melynek tagjai majd egymást is segíteni fogják" - összegez az alapítvány létrehívója. Sófi József évente kétmillió forintot fektet az alapítványba saját vagyonából, így összesen majdan hatvanmillió forintot szeretne áldozni a tehetséges hallgatók megsegítésére. Emellett pedig igyekszik különböző támogató cégeket is megnyerni kezdeményezésének. A lobbi persze egyáltalán nem könnyű: Magyarországon ilyen célra pénzt szerezni nagyon nehéz, mert még nem igazán van ennek kiforrott kultúrája, illetve vannak más célok és alapítványok is, amelyeket fontosabbnak tartanak, mint a tudomány támogatását - tudjuk meg Sófi Józseftől.

Megbecsültté tenni a tudományt

A repüléstudomány és a rakétatechnika úttörőjéről elnevezett díjat - melyet 2008-ban Sófi József mellett még egy magánszemély, egy kutatóintézet, valamint két cég vehette át - a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő munkáért lehet elnyerni. A vállalkozót a Biológus Tanszékcsoport terjesztette fel a kitüntetésre, s mint mondja, a korábbi nyertesek ismeretében nem számított rá, hogy esélyes lehet. Sófi József a Szegedi Egyetemért Mecénásdíjat is magáénak tudhatja már, ő viszont - mint mondja - a díjakat nem a személyes, hanem az alapítvány eredményének tekinti. A Kármán Tódor-díj az alapítvány jövőjét nagyon sokban elő fogja segíteni - hangsúlyozza a vállalkozó, de azt is hozzáteszi: sokszor a díjaknál többet jelent, ha az ember úgy képes működni, hogy tevékenysége nyomán jó dolgokat tud véghez vinni. „Az alapítvány egyik célja az is, hogy erkölcsileg is elismert legyen a tudomány. Másrészt pedig szeretnénk elérni, hogy azok munkája anyagilag is megbecsült legyen, akik az életüket arra teszik föl, hogy valami jót tegyenek, és ezáltal rengeteg embernek jobbá és könnyebbé tegyék az életét" - emeli ki Sófi József.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.