Egyetem

Új képalkotó diagnosztikai labort adtak át az egészségtudományi karon

Új képalkotó diagnosztikai labort adtak át az egészségtudományi karon

2008. december 16., kedd
Új képalkotó diagnosztikai labort adtak át az egészségtudományi karon

Fotó: Gémes Sándor

Új képalkotó diagnosztikai labort adtak át az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán (ETSZK). Azért fontos a mostani esemény, mert kitűnik belőle, hogy az egyetemen, ha kicsiben is, de milyen összefogással tudunk fejleszteni - mondta el Pogány Magdolna, az ETSZK dékánja az átadáson, melyen Szabó Gábor rektor is részt vett.

Palkó András

, az SZTE ÁOK Radiológiai Tanszékének vezetője segítségével, valamint a Euromedic és bizonyos vállalatai segítségével szakképzési pénzből, a rektor, valamint a kar hozzájárulásával tudott összeállni a kabinet. A Euromedic a képalkotó diagnosztika vezető cége a világban, és a SZTE-n is jelentős erőt képviselnek, a továbbképzésben is részt vesznek. „Eddig csak álmodtunk egy ilyen együttműködésről, mikor az egyetem és karai, a civil szféra és a magánszféra megmozdult és áldozatot vállalt - ez egy követendő példa" - emelte ki Palkó András. Mint elmondta, a koncepció lényege, hogy szimulált körülmények között a képzésben résztvevők gyakorolhatják a munkájuk lényegét, mielőtt még éles helyzetben, betegekkel találkoznának. A kialakítás lényege, hogy a tevékenység manuális részének gyakorlása mellett a számítástechnikai háttér lehetővé teszi, hogy a hallgatók a szimulált tevékenységük szimulált eredményével is találkozzanak. A professzor azt is elmondta, remélik, hogy nemsokára ez a számítástechnikai háttér azt is lehetővé teszi, hogy nemcsak a röntgenvizsgálatok gyakorlására, hanem a CT- és az MR-vizsgálatok operátori teendőinek elsajátításához szükséges kezdő lépések megtételére is lehetőséget nyújt. A képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens ötféléves felsőfokú szakképzés elvégzése után a hallgatók a radiológia területén tudnak elhelyezkedni, például az izotópdiagnosztikában, vagy a magánterápia területén, a CT, MR, illetve a hagyományos röntgennel dolgozó területeken - tájékoztatott Soósné Hajós Éva programkoordinátor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.