Egyetem

Straub-napok a Szegedi Biológiai Központban

Straub-napok a Szegedi Biológiai Központban

2008. december 1., hétfő
Straub-napok a Szegedi Biológiai Központban

Több, a gyógyszerkutatás célpontjainak tekintett sejtmembránokkal és lipidekkel kapcsolatos vizsgálat lesz a központi témája a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjában (SZBK) szerdán kezdődő Straub-napoknak - tájékoztatta Dudits Dénes főigazgató az MTI-t hétfőn.

Az akadémikus elmondta, minden év őszén megrendezik a konferenciát az intézet alapítója, Straub F. Brunó tiszteletére. A szerdán kezdődő háromnapos rendezvényen az SZBK kutatói mellett országosan ismert tudósok is tartanak előadásokat. Az idei témaválasztást indokolva a professzor jelezte: a kutatóintézet aktív a sejtmembránokkal és lipidekkel kapcsolatos gyógyszerkutatás terén, ezért nem véletlen, hogy a bevezető előadások többségét is az SZBK egy-egy munkatársa tartja. E területen Szegeden számos alapkutatás folyik - többek között a stresszaktivációval kapcsolatos témákban - és az ipari partnerekkel együttműködve az alkalmazott kutatások terén is ígéretes eredményeket sikerült elérni. A három nap során elhangzó több tucatnyi előadás lefedi az SZBK öt intézetének szinte teljes kutatási területét: szó esik majd a mesterséges kromoszómáról, a sejtosztódás szabályozásáról a növényvilágban, valamint a bioinformatika szerepéről az enzimek működésének vizsgálatában, az anyagcsereutak feltérképezésében. Ahogy minden esztendőben a rendezvény nyitónapján idén is átadják az intézet alapító nevét viselő Straub-plakettet. Az elismerést ebben az esztendőben az SZBK Enzimológiai Intézetének munkatársa

Osvádi Judit

érdemelte ki. A kutató munkájának középpontjában a tubulin nevű fehérje vizsgálata áll. Ez a fehérje fontos szerepet játszik a sejt belső szerkezetének kialakításában, a sejtosztódásban, a sejtszervecskék mozgatásában, és így fontos gyógyszercélpont is lehet - fogalmazott az akadémikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.