Közélet

Rossz oldalra állt a neves kaszkadőr?

Rossz oldalra állt a neves kaszkadőr?

2008. december 14., vasárnap
Rossz oldalra állt a neves kaszkadőr?

Nem kopnak az Oroszlán-karmok

Fotók: SZEGEDma.hu

Pintér Tamás Oroszlán a hazai színházi élet és filmvilág élő legendája. Kaszkadőrként és akciórendezőként több mint 400 film fűződik a nevéhez, a rengeteg színházi előadást pedig már nem is számolja. Szegedre Rusz Alajos meghívására jött, aki barantaoktatóként (ősi magyar harcművészet) készíti fel tanítványait a vasárnapi versenyre, Oroszlán pedig segédkezik neki ebben.

- Utánanéztem, pénteken, december 12-én volt a születésnapja. Isten éltesse! Mit kíván magának?

- Egészséget, munkát és egy jobb világot annál, ami ma van, mert ezt a magyar valóságot nagyon nem szeretem és rosszul tűröm.

- Milyen apropóból jött Szegedre?

-

Rusz Alajos

barantaoktató tanítványainak holnap lesz a bemutatójuk. Azért jöttem, hogy tartsak nekik egy kis továbbképzést szablya-, fokos- és botvívásból.

- Hol tanulta ezeket a vívósportokat?

- Öttusázó voltam, három sportágban ifjúsági válogatott, aztán elvégeztem a Testnevelési Főiskolát. Tanári, vívómesteri, öttusaedzői diplomám és kaszkadőrszakértőim is van. Negyven évig tanítottam a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, később egyetemen színpadi mozgást, vívást, lovaglást, akrobatikát. Tavaly nyáron mentem nyugdíjba. Úgy mentem, hogy küldtek.

- Mert?

- Azt mondták, hogy rossz oldalra álltam. Nem álltam sehova, oda születtem - válaszoltam. Különben is - szerintetek - lehet egy szaltót jobbról vagy balról tanítani?

- Több mint 400 film fűződik a nevéhez. Van a világon még egy ilyen gazdag pályafutással rendelkező kaszkadőr?

- Tavaly felterjesztettek a Kaszkadőr Oscarra, ami egyfajta életműdíj, mert sehol a világon nincs még egy szakmabeli, aki több mint 400 filmben szerepelt volna. A legnagyobb amerikai kaszkadőrök is specializálódtak, van aki csak autóval dolgozik, más csak lovakkal. Én mindent csinálok és elvállalok.

- Néhány törött bordája - gondolom - van. Meddig lehet ezt csinálni?

- Hogyne, meg kéz/láb is. Addig lehet csinálni, amíg az ember nem fél, idegekkel kell tehát bírni. Aki elkezd félni, gyorsan abba kell hagynia, mert abból csak baj származhat. Én még bírom.

- Volt olyan feladat, amire azt mondta, ezt nem, minden mást igen, de ezt nem vállalja?

- Nem volt ilyen.

- A külföldi filmeket külön számon tartja?

- Nem, szám szerint fogalmam sincs, hány külföldi filmet vállaltam, ezek is mind benne vannak a 400-ban. Sok külföldi filmet forgattak nálunk, meg aztán, ha az ember megszeretik, elismerik, viszik ki magukkal, így szinte az egész világot bejártam.

- Kizárólag akciófilmeket vállalt?

- Igen, amerikai, európai produkciókat vegyesen. Kizárólag akciófilmeket, mert ahol két ember beszélget egy szobában, ahhoz én nem kellek.

- Régebben gyakran láttuk a Szegedi Nemzeti Színházban és a Szabadtérin is.

- A Cyrano akciórendezője voltam, dolgoztam a Rómeó és Júliában, a Hamletben, a West Side Storyban, a III. Richardban. Ez utóbbinak most 9-én volt az utolsó előadása a Nemzeti Színházban, a tv is felvette.

- A mai csúcstechnológia, a technikai trükkök és effektek világában szükség van még a kaszkadőrökre?

- Akármilyen trükköt, komputert, csodagépet találnak ki, az ember, az emberi agy, szem továbbra is helyettesíthetetlen, pótolhatatlan lesz. A főiskolai anatómiatanárom azt mondta, az emberi kéz egy olyan csoda, amilyent még nem találtak fel. Tud szobrot készíteni, kalapácsot fogni, hegedülni, ütni, simogatni, soha hozzá foghatót nem kreálhatnak.

- Mi a következő megbízása?

- Vannak hazai és külföldi felkéréseim, most fejeztük be Szolnokon a Rómeó és Júliát és forgatunk egy új '56-os filmet is.

- Szegeden mikor láthatjuk újra?

- Remélem, minél előbb. Nagyon szeretek itt lenni. Az úszóházas barátaimat külön üdvözlöm.

- Név szerint?

- Mindegyiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.