Péntek: Diótörő – másképp: ősbemutató a színházban

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pénteki színházi ősbemutató azért is kuriózum, mert legtöbben zenés balettként ismerjük a Diótörőt, Csajkovszkij zenéjével, ezúttal azonban egy teljesen új, átdolgozott változatot láthatunk: zenés családi mesejátékot. A TIK-ben kínálkozik rendkívüli csemege a dzsessz és gospel kedvelőinek, a Reökben bemutatkozó Túlélésre ítélt tárgyak pedig ismert emberek „filléres emlékeit” idézik. Folytatódnak az ünnepi programok a Dóm téren és a Széchenyi téren, és pénteken is több programot kínál a könyvtár kicsiknek és nagyoknak. Jobbnál jobb filmek lesznek a mozikban – és még mindig Valami Amerika 2! Aki nem próbálta, nem is tudja, milyen pompás buli a karaoke – igaz, némi önbizalom szükséges hozzá…

A Diótörő – Ősbemutató a Nagyszínházban

A Diótörő igazi családi mese, a német romantika mesterének tollából. Életre kelnek a karácsonyi ajándékok, álom és valóság határán űzik gonosz egerek és jóravaló konyhai eszközök egymást, és a boldogságot, zenével, tánccal, ünnepi forgataggal. Minden idők legsikeresebb karácsonyi meséje – nem csak karácsonykor és nem csak gyerekeknek. Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822) a német romantika kiemelkedő írója; továbbá komponista, zenekritikus, karmester, jogász, grafikus és karikaturista. Diótörő és Egérkirály című művét 1816-ban írta.  A most bemutatott változatot E.T.A. Hoffmann művének felhasználásával írta: Szilágyi Eszter Anna, zene: Pejtsik Péter. A pénteken 19 órakor kezdődő előadás ősbemutató! Szereplők: Gesztesi Alexandra, Horváth Maja, Varga Zsófia, Vass Viktória, Járai Máté, Szilágyi Annamária, Pataki Ferenc, Janik László, Rácz Tibor, Farkas Andrea, Borovics Tamás, Erdélyi Tímea, Savanyu Gergely. Közreműködik a Kelemen László Alapítványi Szakközépiskola növendékei, valamint a Szegedi Nemzeti Színház tánckara. Rendező: Hargitai Iván.

Bábszínház

A Kövér Béla Bábszínház műsorán pénteken délután 14.30-kor Rest mese. Az előadásra a 3 kívánság bérlet érvényes.

Jazz és Gospel a TIK-ben

Pénteken 19.30-kor a József Attila Tanulmányi és Információs Központban Jazz and Gospel Christmas Music Night címmel különleges koncertet hallhatunk. A Breeze Gospel kórus különleges, eredeti, fekete hangzásával új színt hoz a tradicionális gospel világába. A fekete hölgyek a klasszikus hangzások és extatikus gospel ritmusok specialistái. Zenéjük gyökerei az afro és a világi vallás hangzásvilág tradícióiból és ritmusaiból táplálkozik.
Az est másik fellépője a Storyville Jazz Band, amely több mint 10 éve Szegeden alakult meg. Zenéjük az 1900-1920-as évek New Orleans-i hangulatát idézi, mint ahogy nevük is, hiszen e város szórakoztató negyedében, Storyville-ben született meg az a zene, amit ragtime-nak, dixielandnek neveztek, később pedig ebből alakult ki a jazz. A koncertre ellátogató közönség mindenképp különleges zenei élményben részesül, hiszen a gospel és a jazz világa varázslatos hangulatot ígér. Információ telefonon: 06-20/444-2877.

Túlélésre ítélt tárgyak a Reökben

Életünk során összegyűjtött tárgyaink mindennapjaink szótlan, de mégis sokatmondó kísérői és tanúi. Elárulják titkos vágyainkat, leleplezik apró kis hazugságainkat, és emlékeinkről mesélnek. London Katalin Túlélésre ítélt tárgyak című interjúkötetében neves művészek, televíziós személyiségek – többek közt Csernus Imre, Fábry Sándor, Karafiáth Orsolya, Kern András, Palya Bea – vallanak tárgyakhoz fűződő viszonyukról. A könyvbemutató pénteken 18 órakor lesz a Reökben, vendége Nagy Bandó András. A humorista a könyvbemutató után tárlatvezetést tart a Sajtófotó kiállításon az érdeklődőknek.

Dóm téri ünnepi programok pénteken

17 órakor: Kordémesék: Angyalbaranka.
18.30-kor: Rockkarácsony – Medicine koncert.
20 órakor: Rockkarácsony – Gőzerő koncert.

Ünnepi programok a Széchenyi téren

16 órakor: Hodászi Klára gyermekműsora.
17 órakor: Eda és az All In zenekar.
18 órakor: Steven Frost Big Band.
16-18 óráig: Kézműves foglalkozás.

A Somogyi-könyvtár és a fiókkönyvtárak programjai

Pénteken 15 órakor a Somogyi-könyvtár aulájában a Feltalálók Baráti Körének szakmai találkozója. Szakmai megbeszélés, tájékoztatás, és tájékoztató katalógusok a feltalálás iránt érdeklődőknek. További információk: Feltalálók Baráti Köre www.febako.extra.hu

16 órakor az Északvárosi fiókkönyvtárban: Szeretet napok: Mesekuckó címmel a gyerekklub foglalkozása. Témája: karácsony a mesékben. Meseolvasás után gyerekek és felnőttek együtt díszítik fel a könyvtár fenyőfáját.

16.30-kor az Odesszai fiókkönyvtárban: Ég a gyertya, ég… – meseklub keretében karácsonyi mesék és gyertyaöntés.

16 órakor a Rókusi fiókkönyvtárban mesedélután keretében meseolvasás és barkácsolás.

Idősek Klubja

A Magnapress: Az akupunktúra és a mágnesterápia ötvözete és gyakorlati alkalmazásai címmel lesz előadás az Idősek Klubjában (Eszperantó u. 3-5) pénteken 17 órától. Vendégek: Béky László, Kövesdi Natália. Háziasszony: Biczók Ágnes Irén.

A mozik pénteki műsora

A Grand Caféban pénteken:
17 órakor: A hullám (Die Welle), feliratos német film, rendező: Dennis Gansel.
19 órakor: Csillagpor (Stardust), angol-amerikai film, rendező: Matthew Vaughn.
21 órakor: Delta, magyar-német film, rendező: Mundruczó Kornél.

A Belvárosi mozi műsora pénteken:

A Zsigmond Vilmos teremben:
14 órakor Kung Fu Panda – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, rendezte: John Stevenson, Mark Osborne.
16 órakor, 18 órakor és 20 órakor Valami Amerika 2. – színes, magyar vígjáték, rendezte: Herendi Gábor.

A Balázs Béla teremben:
16.15-től, 18.30-tól és 20.45-től Fados – színes, feliratos, portugál-spanyol musical, írta: Carlos Saura, Ivan Dias, rendezte: Carlos Saura.

A Csőke József teremben:
16 órától és 20.30-tól Good – színes, feliratos, angol-német film, rendezte: Vincente Amorim.
18.15-től Mongol – színes, feliratos, német-kazak-orosz film, rendezte: Szergej Bodrov.

Péntek esti bulik

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkó Láz. Lemezlovas: Novák.
A JATE Klubban pénteken 22 órakor Smoke/Break.
A H2O Klubban (Felső Tiszapart, Vízitelep) pénteken egész este Karaoke házibuli.
Nézhetik és hallgathatják a bulit élőben, a www.bkg.hu honlapon.

Előző sztori

Megyekarácsony és Kisebbségek Napja

Következő sztori

Kalácsot oszt a Gyimesi család