Egyház

Négy plébánia fiataljai találkoztak

Négy plébánia fiataljai találkoztak

2008. december 23., kedd
Négy plébánia fiataljai találkoztak

Fotók: a szervezők saját képei

Négy szegedi, illetve szeged környéki plébánia fiataljai találkoztak az Apor Vilmos Közösségi Házban december 19-én. A fiatalok sorversenyben, Szent Pál életéről élőképekben, illetve mézeskalácskészítésben vettek részt. Ez volt az első alkalom, hogy az úgynevezett Töltésen Kívüli Közösségek (TKK) fiataljai találkoztak ilyen formában, ráadásul a közelgő karácsony ünnepét a tágabb közösségépítés még jobban szolgálhatja - fogalmazott Laurinyecz Mihály atya, a Tarjánvárosi Egyházközség plébánosa.

„Egyre több Szeged környéki egyházközség kerül olyan helyzetbe, hogy valamelyik szegedi plébániához kapcsolják. Ezért önszerveződő módon 2007-ben elindítottunk egy hosszútávú együttműködést ezen egyházközségek lelkipásztorai és hívei között" - magyarázta

Laurinyecz atya

a rendezvény hátterét. Kialakították a Töltésen Kívüli Közösségek (TKK) együttműködését, melyek közé szorosabban a Rókusi egyházközség Béke telepi része, a Tarjáni egyházközség baktói és újpetőfitelepi része, a Tápéi egyházközség petőfitelepi és tápéi része, valamint Algyő tartozik. A plébánosok és világi képviselők másfél havonta találkoznak, az elmúlt másfél évben több alkalommal látogatták meg egymást ezen szerveződés alkalmából.

„Magától értetődőnek tűnt: ha a jövőt szeretnénk építeni közösen, akkor a fiataljainkat ismertessük meg egymással. Így fogalmazódott meg a hittanos találkozó ötlete lassan fél éve" - mondja a plébános. A fiataloknak szervezett eseményre negyediktől hetedik osztályos gyermekeket hívtak meg képviseleti formában, hiszen valamennyi ilyen korosztályú hittanos meghívása túl nagy falat lett volna - tudtuk meg Laurinyecz atyától. A résztvevő harminchat gyermeket hat csoportba osztották oly módon, hogy vegyes csoportokat alakítottak ki a négy résztvevő plébániáról.

Apostolnak lenni a saját életünk példájával

A sorversenyek eredményei: „Győztesek": 44 pont; „Szuper": 51 pont; „Isten bárányai": 54 pont, „Gepárd": 62 pont; „Ünneprontó napok": 70 és a „Szent István": 72 ponttal szerezte meg az első helyet.

A gyerekek maguk választottak csoportnevet, és ügyességi sorversenyeken vettek részt, valamint élőképeket is alkottak Szent Pál életéről, így megjelenítették például Szent Lőrinc diakónus megkövezését, ahol Pál még ifjú Saulként jelen volt. Majd a megtérésnél megvakult Saul egy kötél mentén jutott el Damaszkuszba, ahol vakságából meggyógyította őt Ananiás. De a jelenetek között ott volt a Szeretet himnusza, illetve Pál tanítása az athéni Areopagoszon is. Az állomások főleg azon része tetszett a gyerekeknek, ahol bevonták őket az eseményekbe, mint szereplőket, ahol kicsit maguk is Pál apostol helyébe képzelhették magukat - tudtuk meg Laurinyecz atyától. Az apostol életével kettes csoportokat alkotva ismerkedtek meg a fiatalok, mialatt a többiek kézműves-foglalkozás keretében mézeskalácsot sütöttek saját díszítésű tésztájukból. A 2008-as Szent Pál esztendővel kapcsolatban az atya úgy fogalmazott: „Valamennyien felelősek vagyunk azért, hogy minél többen megismerjék a krisztusi szeretet üzenetét: valamennyien apostolok, misszionáriusok vagyunk, elsősorban saját életünk példájával."

A plébános azt is elmondta, nagy élményként élték meg az együttlétet: egymást egyáltalán nem ismerő gyerekek barátsággal és azzal az érzéssel búcsúztak egymástól, hogy jó lenne máskor is találkoznunk. „Nagyon hálás vagyok az eseményben együttműködő paptestvéreknek, hitoktatóknak, cserkészeknek, hittanosoknak, karitász munkatársaknak, akik a szervezésben sok-sok áldozattal és szeretettel vettek részt. Nem csak a gyerekek, valamennyien sokat tanultunk, élményben gazdagodtunk a találkozó által" - összegzett Laurinyecz atya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.