Gazdaság

Két fővárosi cég nyerte az SZTE új klinikai tömbjének tervezésére kiírt pályázatot

Két fővárosi cég nyerte az SZTE új klinikai tömbjének tervezésére kiírt pályázatot

2008. december 16., kedd
Két fővárosi cég nyerte az SZTE új klinikai tömbjének tervezésére kiírt pályázatot

Két fővárosi cég, az SM All Design Kft. és az Artonic Design Építészeti Kft. nyerte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új, 21.600 négyzetméteres klinikai tömbjének tervezésére kiírt pályázatot - jelentette be Pál Attila, az egyetem klinikai központjának elnöke kedden, a csongrádi megyeszékhelyen.

A tizenegy tagú bírálóbizottság elsősorban a funkcionalitás, a praktikum és a várható működési költségek alapján döntött a győztes munkák mellett - mondta a tervpályázat eredményhirdetését követően

Pál Attila.

Hozzátette: a zsűri eredetileg három első díjat ítélt oda, egy pályázót azonban összeférhetetlenség miatt ki kellett zárni. Az SZTE - amely 2007. október 1-je óta a teljes szegedi járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó rendszert működteti - az újonnan építendő tömb és az 1986-ban épült 410 ágyas klinikaépület összekapcsolásával egy új magkórházat kíván létrehozni a déli klinikakertben. Ebben az egyetemi klinikák sebészeti és kardiológiai egységei működnek majd 265 normál és 34 intenzív ágyon - tudatta a professzor. Az új magkórházban működik majd a sürgősségi betegellátó osztály, a központi intenzív osztály, a központi diagnosztikai blokk, a központi műtőblokk és sterilező összesen 14 műtővel és több központi kezelőlabor. Az új épülettömbben a kardiológiai, az invazív kardiológiai, az általános belgyógyászati, a hematológiai, az általános, a szív-, a tüdő-, a mellkas- és érsebészeti, a transzplantációs, valamint a szeptikus részlegen gyógyítják majd a betegeket, akiket jellemzően kétágyas szobákban helyeznek el. Az épületben működik majd 21 szakambulanciai egység is. Pál Attila elmondta, hogy az egyetem az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban címet viselő program keretében nyújtott be pályázatot az új klinikai tömb létrehozására. Reményei szerint a támogatásról január elején döntés születik, azt követően az építészeknek fél évük lesz a részletes tervek kidolgozására. A kivitelezés 2009 második felében kezdődhet el és várhatóan négy év múlva fejeződik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.