Bulvár

TISPOL-ellenőrzés Csongrád megyében: ittas sofőrt és túlsúlyos járműveket is találtak

TISPOL-ellenőrzés Csongrád megyében: ittas sofőrt és túlsúlyos járműveket is találtak

2008. november 17., hétfő
TISPOL-ellenőrzés Csongrád megyében: ittas sofőrt és túlsúlyos járműveket is találtak

Ittas sofőrt, helikoptert szabálytalanul szállító kamionost és hatvan tonna túlsúllyal közlekedő tehergépjárművet is kiszűrtek a Csongrád megyei rendőrök és a társszervek a nemzetközi TISPOL-ellenőrzés során - közölte a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának főelőadója hétfőn Szegeden.

Bagi Pál

őrnagy a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nemzetközi közúti ellenőrzési akció, amely november 11. és 14. között zajlott a TISPOL (európai közlekedésrendészeti szervek hálózata) szervezésében, elsősorban a teherautókra terjedt ki: a vezetési és pihenőidőt, a járművek túlsúlyát, méretét, valamint az okmányokat ellenőrizték. Magyar gépjárművek közül csaknem nyolcszázat vizsgáltak meg, a külföldiek közül több mint ezerháromszázat. Elsősorban az európai közlekedési folyosókon ellenőriztek, így az M5-ös és az M43-as autópályán, az 5-ös, a 43-as, a 47-es és az 55-ös főúton. Az akció során tizenöt túlsúlyos járművet találtak, ezek közül a legkisebb a megengedett negyven tonna mellett kétszáz kilogramm többletet vitt. A legnagyobb kihágást ebben a kategóriában az a sofőr követte el, aki több mint hatvan tonnával tett járművére több rakományt a megengedettnél. Büntetése háromszázezer forint - tette hozzá az őrnagy. Hét, túlméretes járművet is megbüntettek a hatóságok. Ezek közül a Szeged belvárosában helikoptert szállító szerb sofőr fizethette a legnagyobb, kétszázezer forintos bírságot. Mivel rakományának magassága négy méter tíz centiméter volt, a város trolibuszainak pedig négy méter harminc centiméteren van az árammal ellátó vezetéke, csak a szerencsén múlt, hogy a jármű nem tépte le egyiket sem, és nem borult sötétségbe a város - közölte Bagi Pál, hozzátéve, hogy a sofőr időt és utat akart spórolni a belvárosi úttal. A hatóságok egy ittas vezetőt is találtak, és több esetben a menetíró készülékek korongjai - ezek a menet- és a pihenőidőt rögzítik - nem voltak megfelelően kezelve. Csongrád megyében összesen 24 közigazgatási eljárásban 6 millió 400 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki az ellenőrzés során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.