Sport

SZVSE-sztori: Az atléták nem futnak a pénzük után

SZVSE-sztori: Az atléták nem futnak a pénzük után

2008. november 5., szerda
SZVSE-sztori: Az atléták nem futnak a pénzük után

Megkezdődött a szegedi versenyatlétika hanyatlása?

Fotók: Gémes Sándor

Menyhárt Zoltán, a SZVSE nemrégiben menesztett atlétaedzője arról mesélt a SZEGEDma.hu-nak, hogyan küzd, hogy ő és tanítványai új otthonra leljenek a városban, és miért is kényszerül erre a küzdelemre. Épp egy szülői értekezletről érkezett szerkesztőségünkbe, amelynek már a címe is magáért beszél: „Hogyan tovább? - Életmentő szülői értekezlet".

„A gazdasági helyzet miatt szüntették meg a státuszomat, és küldtek el a SZVSE-től" - kezdte az edző a történetet mindjárt az elején. „Mindenesetre ez volt a hivatalos indoklás. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a béremet a tagdíjakból úgymond magam termeltem ki. Szponzorokat hajtottam fel az edzőtáborok, versenyek utazási költségeire. Pályázati pénzt is sikerült nyernünk. Abban igaza van a vezetésnek, hogy spórolni kell, csak nem mindegy az sem, hogy mit veszíthetünk. Érzésem szerint a versenyatlétika leépítése kezdődött el, hiszen a többi edzőkollégám a fiatal atlétáknak csak a 3-4 százalékát viszi regionális, országos versenyekre. Csakhogy az országos utánpótlás-támogatás függ a bajnoki pontoktól, amiket viszont az országos versenyeken lehet megszerezni. Épp most kaptam egy telefont, hogy megyünk-e a terematlétika-bajnokságra a pesti SYMA Csarnokba. Mi még nem tudunk, mert a versenyzőim nincsenek leigazolva, a SZVSE pedig biztosan nem megy. A jövőben sajnos egyre több hasonló telefonhívásra lesz nemleges a válasz Szegeden..."

Gatyában és bugyiban a ligetbe?

Az edző kitért arra, hogy menesztése mögött még egy fontos érv is lehet. A SZVSE-ben az ő kapcsolatai segítettek ugyanis abban, hogy a szakosztályok összefogva mondjanak nemet arra bizonyos nagy port kavart pályázatra, aminek a segítségével a Szeviép cégcsoport megszerezhette volna az egyesület ingatlanját - és aminek körülményeit a SZEGEDma.hu már több cikkben is elemezte. Személye így politikai szempontból is megosztó, hiszen az említett cég a várossal szorosan együttműködve vitte volna végbe tervét. „A tanítványaimmal valószínű, hogy a Titán Triatlon Klubba integrálódunk be" - vázolta a lehetséges megoldást

Menyhárt.

„A probléma csak az, hogy tudomásomra adták, ha elviszem az atlétáimat, nem engednek be az Etelka sori pályára edzeni. Ezt bizony megtehetik, hiszen a város csak a kiemelten támogatott egyesületeknek engedi el a bérleti díjat mint támogatás. A sportuszodában például egyedül a triatlonklubnak kell fizetnie. Ha mégis benyújtanák a számlát, akkor megyünk ki a ligetbe, és a szabadban fog öltözni harminc fiatalabb és húsz idősebb fiú és lány - ugyanis ennyi atlétával keressük most az új otthonunkat." Az edző kitért arra, hogy bár többen bírálták a portálunkon egy atlétákkal foglalkozó cikkhez kapcsolódó fórumon, a szakmai munkájáról azonban mintha megfeledkeznének. „A gyerekek több országos versenyen álltak már fel a dobogóra. Az egyik legtehetségesebb versenyzőm 800 és 1500 méteres síkfutásban Vlocskó Noémi, aki jelenleg Linz mellett él, nyelvet tanul, és már több nyugat-európai egyesület csábítja. Valószínű, hogy Linzbe szerződik majd, akkor pedig egy kölcsönös együttműködési lehetőségről fogok tárgyalni az ottani egyesülettel."

Egy szerencsés választás, vagy 2012

A felmondás körülményeivel, és a versenyatlétika helyzetével kapcsolatban felkerestük

Antal Andort

, a SZVSE elnökségének tagját, az atlétikai szakág vezetőjét. A szakvezető elmondta, hogy Menyhárt Zoltán atléta edző felmondásának indoklásában szerepelnek az okok. Egyedül Menyhárt volt négy órában felvéve, mint fizetett edző az egyesületnél, amit a SZVSE jelenlegi gazdasági állapotában nem bír el. A tagdíj, amiről az edző beszél közös, egyesületi kasszába folyik be, és a SZVSE-re tartozik, hogy milyen formában osztja azt el. „A várostól nem kaptunk támogatást, így sajnos az utaztatásokon is spórolni kell, ezért valóban elképzelhető, hogy nem tudunk annyi versenyre elutazni, mint eddig" - így Antal. „De ez a 22-es csapdája, hiszen az országos szövetség például ezeken a versenyeken szerzett bajnoki pontok rangsora szerint osztja el a Nemzeti Utánpótlás Iroda pénzét." A szakember szerint a választásokig hátralevő két évet kell kihúzni, vagy - ahogy arról már mi is beszámoltunk egy előző cikkünkben - legkésőbb 2012-ben kezdődhetnek komoly változások, akkor ugyanis megszűnik az a sportmoratórium, ami több beruházásnak is gátat szab a SZVSE ingatlanján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.