Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a kolozsvári és a szegedi egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a kolozsvári és a szegedi egyetem

2008. november 21., péntek
Együttműködési megállapodást kötött a kolozsvári és a szegedi egyetem

Fotó: Gémes Sándor - SZEGEDma

Az oktatás és a kutatás területére kiterjedő együttműködésről döntött a Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem; az erről szóló megállapodást Andrei Marga kolozsvári és Szabó Gábor szegedi rektor pénteken írta alá a csongrádi megyeszékhelyen.

A szegedi és a kolozsvári egyetem együttműködése hosszú múltra tekint vissza mind a kutatás, mind a hallgatói cserék tekintetében. Az újonnan aláírt megállapodás nyomán a kooperáció számos új elemmel bővül - mondta

Andrei Marga.

A romániai felsőoktatási intézmény rektora a szerződésből a doktori képzések területét emelte ki. A megállapodás értelmében a két egyetem fejleszti a PhD-hallgatók cseréjét a doktori programokon, és törekszik angol és a magyar nyelven elérhető közös képzések indítására. A doktori fokozat odaítéléséről döntő bizottságokba pedig oktatók érkeznek majd a másik egyetemről - közölte a professzor.

Szabó Gábor

rektor elmondta, Románia uniós taggá válásával egyszerűbbé vált a források biztosítása közös kutatási programokra. A két egyetem elsősorban az élet-, a természet- és a társadalomtudományok területén tud együttműködni. Szegeden és Kolozsváron a kutatók hasonló témákkal foglalkoznak a környezettechnológia, az egészségvédelem és a társadalmi változások hatásainak vizsgálata során. A professzor tudatta, a két egyetem vezetőinek szegedi megbeszélésén részt vett a Temesvári Nyugati Egyetem küldöttsége is, s megállapodás született arról, hogy a jövőben a három intézmény közösen szervez nemzetközi konferenciákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.