Kultúra

Egy tervezőgrafikus munkái a Kass Galériában

Egy tervezőgrafikus munkái a Kass Galériában

2008. november 13., csütörtök
Egy tervezőgrafikus munkái a Kass Galériában

Újabb tehetségnek ad bemutatkozási lehetőséget a szegedi Kass Galéria, a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti kiállítóhelye. Kiss Ferenc tervezőgrafikus munkásságának tizenegy évével ismerkedhetnek meg a látogatók november 14-től - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A tervezőgrafika technikai háttere jelentős fejlődésen ment keresztül, a „művészeti-oldal" viszont ezzel párhuzamosan háttérbe szorult - így látja a tervezőgrafikus, akinek munkáit a világ számos pontján megismerhette már meg a közönség: Szlovákiától kezdve Dél-Koreán vagy éppen Olaszországon át egészen Jordániáig. Bár rendszeres vendége például az ARC-nak Budapesten a Hősök terén, vagy, 2004-ben harmadik helyezett lett a Digitart Magazin Plakátpályázatán és ugyanabban az évben megkapta Szeged Város Pályakezdő Alkotói díját is, munkáit még nem eléggé ismeri a szegedi közönség.

Kiss Ferenc

egyedi megfogalmazása szerint, ha kell, csillagot „rajzol", ha kell, égitestekből tervez kompozíciót. A fiatal tervezőgrafikus úgy látja: egy jel, egy embléma, azaz egy „csillag" létrehozása a legnehezebb és legszebb feladat, ám egy komplex arculat, kiadvány, plakát elkészítése, amikor a több tucat jelből valósul meg egy új egész, az „égbolt" kialakítása is gyönyörű kihívás. Egy sikeres „végterméknek" üzenete van a társadalom számára, egy olyan üzenete, amin el kell gondolkodni - vallja a 36 éves művész. A tárlaton a legjobb munkáit mutatja be, körülbelül harmincat. A legérdekesebb darabok közé tartozik az Identitás című plakát, amely egy évig „formálódott": a minden reggel, ébredés után a fürdőszobában, a tükör előtt készült képeket rakta egymásra - összesen 365-öt. A kész plakát megmutatja, hogy a napi történések az életünkben, például egy vágás a borotvával, mennyire „eltörpülnek", és jelentéktelenné válnak hosszabb távon, évek múlva. Kiss Ferenc szerint fontos, hogy a művészek ne zárkózzanak el egymástól, hiszen együtt sokkal előbbre juthatnak. Ebből a megfontolásból a most nyíló tárlatára is meghívott 7 szegedi tervezőgrafikust, akik emblémáikat hozták magukkal. Az Eleven című kiállítás november 14-én 16 óra 30 perckor nyílik a Kass Galériában. A tárlatot

Szilasi László

irodalomtörténész, egyetemi docens nyitja meg. Kiss Ferenc munkáit január 19-ig lehet megtekinteni a Vár utcában. A kiállítást egyébként stílszerűen egy plakáton, a Kiotói Egyezmény megszületésének 10. évfordulójára készült Kyoto tíz című plakáton állva, mezítláb nyitják meg - tudtuk meg a sajtóreferenstől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.