Egyetem

Egy regionális tudásközpont élén

Egy regionális tudásközpont élén

2008. november 21., péntek
Egy regionális tudásközpont élén

Fotó: Gémes Sándor

Dékány Imrét, az MTA rendes tagját, az SZTE Kolloidkémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát, a tudományos és nemzetközi kapcsolatok rektorhelyettesét választotta meg a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) új elnökének nemrégiben. A professzor elnökként eddigi egyetemi-közéleti tapasztalatait kihasználva szeretné a tudományos kapcsolatokat szorosabbá fűzni határon innen és túl, és azon dolgozik, hogy a művészetek is helyet kapjanak a SZAB-székházban.

Dékány Imre

mint alelnök 2002 óta két periódust dolgozott a most leköszönő elnök,

Telegdy Gyula

akadémikus mellett. 2003-tól rektorhelyettesként is tevékenykedik, és - mint mondja - ezt a két funkciót nagyon jól tudta együtt kezelni, hiszen az egyetem és a SZAB tudományos élete nagyon szorosan összefonódik. A Szegedi Biológiai Központ tudósai tovább bővítik az együttműködés lehetőségét. „Amit megtanultam, az az, hogy a más megyékkel - így Bács-Kiskun és Békés megyével - való kapcsolattartás is fontos. Ezenkívül nagyon lényeges, hogy a határontúli egyetemek és akadémiai intézetek képviselői is jelen voltak és vannak az elnökségi üléseken, például Újvidékről és Temesvárról" - beszélt a kapcsolatokról a SZAB új elnöke. „Az egyetemen megvalósítottuk az innovációt, az ipar felé való nyitást, a megyei szervezetekkel való kapcsolattartást, amelyek a kutatási háttér támogatásának, a tudományos műhelyek fenntartásának szempontjából lényegesek. Megváltozott a támogatás rendszere, megváltoztak az eszközök, és ehhez kell igazítani a tudós társaságot is" - összegzett a professzor. Dékány Imre lapunknak azt is elmondta, Telegdy Gyula akadémikussal kezdeményezték, hogy bekapcsolják a megye életébe a tudományhoz a művészetet is. „Elkezdtük megkeresni a zeneművészet, a képzőművészet, a szobrászat, építészet képviselőit, és egy szakbizottságot, ezen belül pedig egy munkabizottságot fogunk létrehozni" - mondta a professzor. Ez azt jelenti, hogy nem csak a Magyar Tudományos Akadémia tagjait és a doktorokat, hanem a másik tudományos fokozatot, a DLA-t (Doctor of Liberal Arts) bíró művészeket is be szeretnék vinni a SZAB székházába - tette hozzá a professzor, aki azt is elárulta, ő maga is nagy művészetpártoló. A koncepció részét képezné továbbá például, hogy a szegedi építészeti nagyberuházásoknak a tudóstársadalom egyfajta fórumot kínáljon. Újdonságként létrejött az MTA támogatásával a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, a KAB, melynek elnöke

Péntek János

akadémikus, a kolozsvári egyetem professzora. „Kolozsvárral mi kitüntetett kapcsolatot szeretnénk kiépíteni, hiszen a szegedi egyetem onnan származik. Ők nagy örömmel vették, hogy az Akadémia támogatja a magyarországi meglévő öt mellett a hatodik területi bizottság, a KAB felállítását" - tudtuk meg Dékány Imrétől. A kapcsolat komolyságát jelzi, hogy a november 21-i egyetem napi ünnepségekre nagy létszámú kolozsvári delegációt is várnak. A professzor azt is hozzátette: a

Báthory Istvánhoz

kapcsolódó „háromszögben" (a fejedelem által alapított két egyetem városa, Vilnius és Kolozsvár, valamint Szeged) zajló rendezvényeket a SZAB is támogatja. „Próbálunk közös uniós pályázatot találni, és együttműködést kialakítani a régi intézmények között. A pályázatban részt vehet előreláthatóan a Padovai Egyetem is, ahol Báthory István erdélyi fejedelem a tanulmányait végezte." Terveink szerint a legkorszerűbb kutatásoktól, a csúcstechnológiától kezdve egészen a történeti kutatásokig terjedne az a kör, amiben munkálkodhatnának a tudósok. Dékány Imre végül azt is hangsúlyozta, szeretné erősíteni a SZAB PR-tevékenységét, hogy az emberek is megismerhessék azt az értékes munkát, amit a szegedi regionális tudásközpont mintegy nyolcezer közalkalmazottja nap mint nap végez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.