Szórakozás

A forradalom vérbefojtására emlékezik a megye

A forradalom vérbefojtására emlékezik a megye

2008. november 4., kedd
A forradalom vérbefojtására emlékezik a megye

Csongrád Megye Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc 52 évvel ezelőtti vérbefojtására emlékezik november 4-én, kedden este 18 órakor Szegeden, Nagy Imre szobránál, a megyeháza előtt - tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t a megyei sajtószolgálat.

A megemlékezésen beszédet mond

Pelczné Gáll Ildikó

, a Fidesz-MPSZ alelnöke. A jelenlévőket

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszönti. A méltató szavakat követően közösen koszorúzzák meg a kivégzett miniszterelnök szobrát. 1956-ban ezen a napon rohanták le a szovjet csapatok Magyarországot.

Nagy Imre

a jugoszláv követségre menekült,

Mindszenty

bíboros az amerikai nagykövetségre, a Parlamentben

Bibó István

maradt egyedül, ő képviselte a magyar kormány jogfolytonosságát.

Münnich Ferenc

ezen a napon jelentette be a

Kádár János

vezette Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulását az ungvári rádión keresztül. A bejelentés hatására Nagy Imre szózatot intézett a nemzethez a Szabad Kossuth Rádión keresztül a harcok folytatásáról. A szovjet hadsereg túlereje ellenére még egy hétig folytatódtak az összecsapások. December elején több városban adtak le sortüzeket a tüntetők közé. A szabadságharc bukását követően megtorlási hullám vette kezdetét, sok száz embert végeztek ki, vagy vetettek börtönbe. Az 1963-ban bejelentett hivatalos amnesztia ellenére sokan a hetvenes évekig raboskodtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.