Egyetem

Hatékonyabb módszert dolgoztak ki a graffitik eltávolítására szegedi tudósok

Hatékonyabb módszert dolgoztak ki a graffitik eltávolítására szegedi tudósok

2008. október 3., péntek
Hatékonyabb módszert dolgoztak ki a graffitik eltávolítására szegedi tudósok

Fotó: Gémes Sándor - SZEGEDma

A korábbiaknál hatékonyabb és lényegesen olcsóbb módszert dolgoztak ki a graffitik eltávolítására a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kolloidkémiai Tanszékének kutatói - közölte Dékány Imre akadémikus, a tanszék vezetője pénteken a Tisza-parti városban.

Az egyetemen kifejlesztett nanoszerkezetű folyadékok képesek arra, hogy a graffitik rendkívül makacs festékét fellazítsák, így azok mosással vagy súrolással eltávolíthatóvá válnak - mondta a professzor a módszert bemutató sajtótájékoztatón, amelynek ideje alatt több négyzetméternyi, falfirkával teli felületet tisztítottak meg a fejlesztést támogató IKV Zrt. munkatársai. A fejlesztési eredmények szabadalmaztatását megkezdte az SZTE, a találmány nyomán létrehozott termékcsalád gyártásának előkészítése pedig elindult egy szegedi vállalkozásnál - közölte a kutató. Hozzátette: a technológia lényegesen hatékonyabb és harmadannyiba kerül, mint a már piacon lévő hasonló vegyszerek.

Németh István

, a szegedi IKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég együttműködési megállapodást kötött az egyetemmel a graffitieltávolító módszer kidolgozására, és innovációs alapjából közel 5 millió forinttal támogatta a kutatásokat. A technológiát már két hónapja alkalmazzák Szegeden, s azt is vizsgálják, hogy falfelülettől és festéktípustól függően milyen összetételű vegyszer a leghatékonyabb - tudatta a vezérigazgató. A szakember elmondta, egy Szegeden 2004-ben végzett felmérés szerint akkor félmilliárd forintba került volna a város graffitimentesítése. A vezérigazgató jelenleg ennek költségeit 700 millió forintra becsüli. Az IKV Zrt. a nyár elején a rendőrséggel és a rendészeti szakközépiskolával is

együttműködési megállapodást kötött

, a megerősített járőrözésnek köszönhetően a városban sikerült csökkenteni az új falfirkák számát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.