Kultúra

Bumeráng, kenguru és szellemház a várban

Bumeráng, kenguru és szellemház a várban

2008. október 16., csütörtök
Bumeráng, kenguru és szellemház a várban

A szegedi várban pénteken Ausztrália, Óceánia, Indonézia mutatkozik be. E tájak élővilágát mutatja be a vármúzeum új, „Régi idők, távoli tájak II. Ausztrália-Óceánia-Indonézia" című kiállítása, melyben az érdeklődők sok már mellett azt is megtudhatják, hogy honnan származik, és mire használták a bumerángot, vagy hogy mi a szellemház, és miért volt rá szükség - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A

Varga András

által rendezett, „Régi idők, távoli tájak II. Ausztrália-Óceánia-Indonézia" címet viselő tárlat szemelvényszerűen bemutatja be Ausztrália, Óceánia és Indonézia élővilágát, emléket állít azoknak a magyar utazó kutatóknak, akik ott munkálkodtak, és láttatja az ezeken a területeken élt törzsek, emberek életének egy-egy apró részletét is. A kiállítás közel 400 darabból álló anyagában különböző használati tárgyakat láthatnak az érdeklődők, köztük több fajta, típusú bumerángot, amit Ausztráliából ismerhetünk, s vadászatra használták a törzsek tagjai. A legérdekesebb darabok között említhető a szellemház-makett, amely eredetiben tulajdonképpen a „kaput" jelentette az isteneikhez, a szellemvilágukhoz. Oda csak férfiak léphettek be, ők ott végezték a különböző törzsi - beavatási, termékenységi - szertartásokat, és ebben az egyébként 5-7 méter széles és 15 méter magas építményben tárolták a kultikus szertartásokhoz szükséges eszközöket is. A tárlat talán legpikánsabb darabja a tökhéjból készült péniszvédő, amit egész nap viseltek a férfiak. Sőt, mondhatni, más nem is nagyon volt rajtuk ezen kívül. A tárlaton bemutatnak kéregfestményeket, kőbaltát, kőkést, illetve különböző ütős, pengetős zeneeszközöket, fonott kosarakat, tárolóedényeket, és például kauri kagylóval díszített maszkokat, ékszereket. A kauri kagylónak 30-40 fajtája is van, mintegy 100 éve még fizetőeszközként használták. Az állatvilágból is „szemezget" a rendező, láthatóak kenguru, koala vagy éppen kacsacsőrű emlős preparátumok is - tudatta a sajtóreferens. A kiállítás része egy sorozatnak, amelyet Varga András talált ki és kezdett el megvalósítani évekkel ezelőtt. Az első ilyen jellegű tárlata 2006-ban Dél-Amerikát mutatta be, Peru, Bolívia és Brazília területét, a következő, várhatóan 2010-ben pedig Indiát hozza majd el Szegedre. A mostani kiállítás anyaga a tatai Kuny Domokos Megyei Múzeumból, a Gödöllői Városi Múzeumból, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumból és a Néprajzi Múzeumból származik. Emellett az indonéz nagykövet is adott kölcsön egy húsz darabos textilkollekciót - tudtuk meg Medgyesi Konstantintól. A tárlat október 17-én 16 óra 30 perckor nyílik, és 2009. március 1-ig látható a vármúzemban. A kiállítást

Robin Sidabutar

, Indonézia magyarországi nagykövete és

dr. Kubassek János,

az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója nyitja meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.