Az elnök és a főjegyző közös nyilatkozata – nem indul fegyelmi eljárás

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A megyei közgyűlés csütörtöki rendkívüli közgyűlésén megszületett döntés értelmében nem indul fegyelmi eljárás a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökével szemben a szeptember 24-én a megyeházán történtekkel kapcsolatban. Magyar Anna az ülésen bejelentette: ügyvédeik jelenlétében rögzítették közös álláspontjukat Csonkáné Balda Ilona főjegyzővel. Eszerint az indulatos szakmai vitából a sajtóban megjelent igaztalan állításokon keresztül kerekedett a valóságtól távol álló ügy, melyen mindketten igyekeznek túltenni magukat, s mostantól kizárólag a megye ügyeivel foglalkoznak, a megyei települések és lakosság érdekében folytatják munkájukat. Az ellenzék továbbra is a vita okait szeretné tudni, illetve feljelentést tett az elnökkel szemben.

Múlt pénteken a polgári frakció tagjainak távolmaradása miatt határozatképtelennek bizonyult a közgyűlési elnök és a főjegyző közötti konfliktus kivizsgálása céljából összehívott rendkívüli közgyűlés, a csütörtöki rendkívüli ülésre ezért, illetve a szentesi kórház adósságállományának kezeléséhez szükséges határozat meghozása érdekében került sor.
A napirendi pontok között szerepelt a Magyar Anna és Csonkáné Balda Ilona között kirobbant vita tisztázásával megbízandó vizsgálóbizottság felállítása, ám a képviselők többsége elfogadta Kozma József, az MSZP-SZDSZ-frakció vezetőjének módosító javaslatát, s egy fegyelmi bizottság felállításának szükségességéről tárgyaltak.
Magyar Anna elnök a vonatkozó napirendi pontot megelőzően bejelentette: Csonkáné Balda Ilona főjegyzővel nemrég ügyvédeik jelenlétében rögzítették közös álláspontjukat a szeptember 24-i incidenssel kapcsolatban. Mint mondta, valóban indulatos szakmai vita robbant ki, de ebből a sajtó kerekített a valóságtól távol álló ügyet az igaztalan állítások megjelentetésével, illetve a szereplők besározásával. A közös nyilatkozatban egyebek mellett megállapították, hogy semmiféle ütés nem történt, senki sem került a földre, az iroda nem alakult át csatatérré, s a főjegyző asszony sem kiabált segítségért. Magyar Anna úgy fogalmazott: a közösen megállapított tények a sajtó-helyreigazítási eljárások alapját is képezik, hiszen senkit sem lehet büntetlenül lejáratni, még egy közgyűlési elnököt és egy megyei főjegyzőt sem. A két érintett fél a továbbiakban az üggyel kapcsolatban nem kíván sajtónyilatkozatot tenni, a vitát lezártnak tekinti, s a megye érdekében folytatja tovább munkáját.
A közgyűlés elnöke ezt követően érintettség okán átadta a levezetést Sándor Attila alelnöknek, aki a fegyelmi bizottsággal kapcsolatos napirendi pontra zárt ülést rendelt el. Ennek végeztével bejelentették: a képviselők többsége úgy határozott, nincs szükség fegyelmi eljárásra Magyar Annával szemben.
Az ülést követően sajtótájékoztatót tartott az ellenzéki MSZP-SZDSZ-frakció részéről Kozma József, illetve Simicz József frakcióvezető-helyettes. Kozma közölte, az eset kivizsgálása érdekében a frakciójuk egyik tagja kedden feljelentést tett az ügyészségen. A képviselőcsoport vezetője szerint ugyanis most már a közgyűlési elnök és a megyei főjegyző is egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett, azaz hazugságokba keveredett, tehát nem tudni pontosan, mi történt szeptember 24-én, illetve továbbra is tisztázásra vár, mi volt az a kérdés, ami miatt a vita kirobbant. Úgy fogalmazott, a fideszes többség a fegyelmi bizottság felállításának megakadályozásával el akarja kerülni az igazság megismerését. A két szocialista politikus szerint a megyei apparátus megfélemlített, elbizonytalanított, ez pedig senki érdekét sem szolgálhatja.
A rendkívüli ülésen az elnök és a főjegyző közti vita mellett napirendre került az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítása is. A javaslatot, mely szerint az a főjegyző és az aljegyző egyidejű, tartós távolléte esetén az önkormányzati és jogi osztály vezetője elláthatná mindkettőjük feladatát – több fideszes képviselő tartózkodása és az MSZP-SZDSZ-frakció tagjainak ellenszavazata miatt – nem fogadta el a testület. Döntöttek viszont a szentesi Dr. Bugyi István Kórház mintegy 150 milliós lejárt szállítói állományának átütemezéséről.

Előző sztori

Lélegeztetőkészüléket kaptak a Szegedi Vadaspark halai

Következő sztori

A Tiszában és egy Szeged közeli erdőben találtak emberi maradványokat