Kultúra

Elhunyt a „szofokrácia” atyja

Elhunyt a „szofokrácia” atyja

2008. október 21., kedd
Elhunyt a „szofokrácia” atyja

Pető Ferenc emlékezete

Életének 97. évében Houstonban hunyt el Pető Ferenc professzor. A kalandos életű filozófust, írót, aki 1948-ban letartóztatását követően szökött nyugatra, október 18-án búcsúztatták az alsóvárosi temetőben.

A houstoni Magyar Amerikai Kulturális Egyesület alapító tagja 1912-ben született Szegeden. A diplomáját is a város egyetemén szerezte magyar, francia, német szakon és itt is kapott bölcsészdoktorátust, majd a párizsi Sorbonne Egyetemen tanult három évig filozófiát. A második világháborúban a francia hadseregben harcolt

Hitler

ellen, később a magyar csapatokat is segítette

Sztálin

elleni küzdelemben. 1946. és 1948. között a Szabadság Pártnak volt délvidéki főtitkára, míg 1948. január 18-án le nem tartóztatták. Ekkor szökött nyugatra, s közel három évig élt salzburgi menekülttáborba, ezután vándorolt ki az Egyesült Államokba (Franciaországban nem kapott menekült státuszt). Dolgozott segédmunkásként, esztergályosként és ügynökként is, 1956-tól egy középiskolában tanított, majd 1961-től a Texas Southern University tanáraként oktatott egészen nyugdíjba vonulásáig. Több pszichológiai és filozófiai témájú kötetet adott ki angol és német nyelven.

Az ész uralma

1972-ben alkotta meg a „szofokrácia" teóriát, a jövő emberének új életformáját, amikor független jelöltként indult az amerikai országos választásokon. Nyugdíjas éveiben országokat járva azon fáradozott, hogy teóriája mozgalommá fejlődjön. Magyarországon a rendszerváltás óta több ezer diákkal ismertette meg nézeteit. Ruzsai tanyáján bentlakásos, hétvégi táborokat is szervezett 18-20 fős csoportoknak. Az ész uralmának eljövetelében jelentős szerepet tulajdonított a női nem képviselőinek...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.