Kultúra

56-os dokumentumok a múzeumnak egy egyetemistától

56-os dokumentumok a múzeumnak egy egyetemistától

2008. október 20., hétfő
56-os dokumentumok a múzeumnak egy egyetemistától

Bár a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe rendszeresen kerülnek be újabb források, dokumentumok, és gyakran jelentkeznek 56-os relikviákkal is a korszak szemtanúi; arra még nem volt példa, hogy egy ifjú egyetemista lány hozzon be 56-os iratokat. A források az egyetemi hallgató nagyapjának rendőrhatósági megfigyeléséről szólnak - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Az 1956-57-ből származó papírok például arról tanúskodnak, hogy a nagypapa,

Igaz György

villamosvezető amiatt „került a hatóságok látókörébe", mert a zubbonyáról letépett egy népköztársasági címerrel ellátott gombot. Tettéért Igaz György azzal volt kénytelen felelni, hogy minden vasárnap délelőtt tíz órakor jelentkeznie kellett a városi kapitányságon, és éjszakánként rendszeresen egyenruhások jelentek meg és forgattak fel mindent a lakásukban. A mára megsárgult dokumentumokat a felesége őrizte meg, azt remélve, hogy egyszer talán elégtételt vehetnek valamilyen módon a velük történtekért. Igaz György 1929-ben született Püspöklelén, a mai Maroslelén. A II. világháborúban csak azért nem vett részt, mert a keresztanyjának sikerült őt észrevétlenül kirángatnia a menetelő tizenéves fiúk közül. Betakargatta kukoricaszárral, így nem vették észre. Miután édesapja visszatért a háborúból, sebesülése miatt nem tudott dolgozni, így ő tanulta ki a kerékgyártás mesterségét. Műhelyüket rövid időn belül államosították, Igaz György ekkor költözött Szegedre, és helyezkedett el a Szegedi Villamosvasútnál. Először kalauz volt, majd villamos-, később trolivezető. A „gombos" eseten kívül akkor is összetűzésbe került a hivatalosságokkal, amikor egyszer Újszegedről tartott az 5-ös villamossal a központi megálló felé, és a szegedi hídfőnél a szovjet katonák tűz alá vették a járművet. Két választása volt: az egyik, hogy továbbhalad, a másik, hogy visszafordul. Ezt megtehette, mert a régi villamosok mindkét végén volt vezetőfülke. Az utasok életét féltve utóbbi mellett döntött, ám ezt a munkahelyén szabotázsnak és munkamegtagadásnak vették. Igaz Györgyöt 1956-ban bevitték a Csillag börtönbe, a családja a mai napig nem tudja, miért. Az ott történtekről csak annyit mondott, hogy mindenkit félholtra vertek, és válogatott kínzással próbáltak belőlük vallomást kicsikarni. A legalacsonyabb verőlegények voltak állítólag a legkegyetlenebbek. 1957-ben a „gombleszakítás" miatt „helyezték REF, azaz rendőrhatósági felügyelet alá". Ez vonta maga után a már említett kötelező vasárnapi raportokat, és az egyenruhások éjszakai látogatásait. A hatóságiak átnézték a szekrényeket, fegyvereket, röplapokat kerestek, sőt, még a rádiót is megfogták, hogy meleg-e? Éjszakánként ugyanis sokszor hallgatták a Szabad Európa Rádiót. Bár disszidálhatott volna, nem tette meg. Érdekesség, hogy villamosvezetőként 1987-ben szerepelt a „Szerelem második vérig" című magyar filmben. Azt, hogy 1956-ban mit csinált, miben vett részt, még a felesége sem tudja. Bár az unokájának megígérte, hogy egyszer elmeséli, erre nem kerülhetett sor. 2001-ben, 72 évesen meghalt. A sors iróniája, hogy az egyik rendőr, aki az ötvenes esztendők végén éjszakánként ellenőrizni járt az Igaz-lakásba, a nyolcvanas években abba a házba költözött be, amelyben Igaz György és a családja lakott - ismertette a dokumentumok tartalmát és hátterét Medgyesi Konstantin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.