Bulvár

Százéves a szegedi villamosközlekedés

Százéves a szegedi villamosközlekedés

2008. szeptember 26., péntek
Százéves a szegedi villamosközlekedés

Fotó: Gémes Sándor - SZEGEDma

A százéves szegedi villamosközlekedésnek állít emléket az a rendhagyó kiállítás, mely a város szívében nyílt pénteken két trolibuszon.

Az egyik járművön több száz fotó mutatja be az elmúlt évszázadot, és ezen a trolin kaptak helyet azok a technikai eszközök is, melyek a villamosközlekedés fejlődése során jelentős szerephez jutottak. A járművön utazók a város elektromos tömegközlekedését üzemeltető Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) helyszínen levő munkatársainak segítségével megismerkedhetnek a villamos működéséhez elengedhetetlen kisebb alkatrészekkel. Így látható például, hogy milyen vezeték biztosítja az áramot a járművek működéséhez, milyen lengéscsillapítókat használnak, milyen a légrendszer, a ventillátor. Ezek egy részét ma is használják a villamosközlekedésben. A tárlat október 5-ig látható. A másik trolin egész napos filmvetítés várja az érdeklődőket, egyebek közt arról, hogyan készült a nosztalgia villamos, miként javítják azokat a járműveket, melyeken mindennap utaznak a szegediek, illetve rövid filmek peregnek az SZKT életéről. A szegedi városi tömegközlekedés már 1857-ben elindult, akkor omnibuszok biztosították a közlekedést a pályaudvar, a városközpont és a fontosabb fogadók között. Az 1879-es árvíz romba döntötte a várost, megbénította a közlekedést. Az újjáépítés után az omnibusz már nem tudta kielégíteni az igényeket, így az ipar és a kereskedelem fellendülése, a megnőtt teherforgalom miatt a város pályázatot hirdetett lóvasút létesítésére. A pályázatok közül Eduard Paget belga mérnökét fogadták el. A lóvasút személyszállítási és a gőzüzemű teherszállítási hálózat 1884 júniusára készült el. A következő mérföldkő volt, mikor a közúti Vaspálya Részvénytársaság 1899-ben elkészítette a villamosítás tervét, de csak 1907-ben kapott engedélyt villamosvasút építésére. Az első villamos 1908. október 1-jén indult el. A második világháború után megjelentek ugyan az autóbuszok a tömegközlekedésben, de nem tudták átvenni a villamosok szerepét. A szegedi elektromos tömegközlekedés fejlesztési terve szerint 2011-re 29 milliárd forintos ráfordítással korszerűsítik mindhárom meglévő villamosvonalat, s elkészül egy új, két kilométeres szárnyvonal. Kilenc új alacsonypadlós villamossal és tíz korszerű trolibusszal bővül a járműpark. Hat csomópont épül át, a végállomások közelében pedig kerékpártárolókat alakítanak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.