Bulvár

Hím guanakó érkezett a Szegedi Vadasparkba

Hím guanakó érkezett a Szegedi Vadasparkba

2008. szeptember 19., péntek
Hím guanakó érkezett a Szegedi Vadasparkba

Egy hároméves hím guanakó hím érkezett a krakkói állatkertből a dél-amerikai teveféléknek a Szegedi Vadaspark nevelt kancákból álló csapata élére, s gondozóik remélik, hogy hamarosan több csikó is születik.

Szegeden hosszú ideje nevelnek guanakókat, amelyeket a háziasított láma és alpaka ősének tartanak, az elmúlt tíz évben azonban nem sikerült szaporítani az állományt - mondta el az MTI-nek

Veprik Róbert

, az intézmény igazgatója. A tágas kifutóban jelenleg három kanca él, melyek a közelmúltban ivaréretté vált hímmel akár már jövő év végére csikókkal örvendeztethetik meg a látogatókat. A guanakók párzási időszakának csúcsa ugyanis februárban van, az utód pedig 11 hónapnyi vemhesség után december-január táján születik 15 kiló körüli súllyal. A guanakók Dél-Peru, Chile, Argentína és Nyugat-Paraguay mérsékelt övi füves pusztáin, sivatagjaiban és az Andok vonulatai között élnek, akár a 4 ezer méteres tengerszint fölötti magasságban is. Fűfélékkel és más növényekkel táplálkoznak. Hosszú, vastag gyapjuk hátukon vörösesbarna, hasukon fehér színű, testtömegük 115-140 kilogramm, s akár 56 kilométeres óránkénti sebességgel is tudnak futni. Húsukért és szőrükért is vadásszák őket, de számuk az élőhelyek elvesztése miatt is drasztikusan csökken. A guanakók nappal aktívak, általában családi csapatokban élnek. A számos nőstényből és az utódokból álló csoport élén egy-egy csődör áll, amely elkergeti a csapatból a fiatal 6-12 hónapos hímeket és a csatlakozni akarókat. A vezérhím védi a csoport területét, amit nagy közös székletkupacokkal jelölnek ki. A fiatal hímek önálló csapatot is alkothatnak, amelyben a játékos verekedés során tanulnak meg harcolni. Az idősebb, magányos hímek egyedül is kóborolnak átvehető nőstényeket vagy csoportokat keresve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.