Egyetemi lelkészség: „Legyen számukra egy hely…”

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Hagyományos Veni Sancte tanévnyitó szentmiséjére készül a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség, melyre idén szeptember 8-án fél nyolctól kerül majd sor a Dómban. A misét idén az egyetemistákért ajánlják fel.

„A hároméves bolognai rendszer felgyorsítja az egyetemisták életét, így egyre nehezebb a fiatalok megszólítása” – mondja Pálfai Zoltán (felső képünkön), a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség lelkésze. S akik jönnek, miért jönnek? „Hogy legyen számukra egy hely… Legyen egy olyan közösség, ahova tartozhatnak, ahol számítanak rájuk, ahol érzik, hogy fontosak ebben a nagy, elveszett egyetemi világban. Hogy ne legyenek egyedül…”

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség főként az egyetemistákat szeretné megszólítani – magyarázza Dobó Zoltán pasztorális munkatárs (alsó képünkön). „Olyan érdeklődőket várunk, akik szeretnének a vasárnapi misén túl a keresztény hittel még bensőségesebb kapcsolatba kerülni” – fogalmaz Dobó Zoltán.

„Közösségek közössége”

Számos program várja az érdeklődőket, így a megszokott, imára, játékra, bibliaolvasásra épülő közösségi alkalmak mellett külön speciális közösségek is működnek a lelkészség keretein belül. Így például kedd este, a mise után a hajléktalanokat látogató csoport tagjai zsíros kenyeret és teát osztanak a hajléktalanoknak. Ők rendezik Szegeden a Szolidaritás Éjszakáját, amelyen egy novemberi éjszakát virrasztanak át az utcán élőkkel, együtt zenélve és teázva velük. Másik közösségi alkalmat az „Öko-közi” kínál, amely az Isten által teremtett világ megismerésére és védelmére helyezi a hangsúlyt. A Katekumen csoport – maga a név „tanulókat” jelent – azokat gyűjti egybe, akik a kereszténységgel ismerkednek, de nincsennek megkeresztelve, vagy nem részesültek valamely szentségben. Az úgynevezett befogadó közösség tagjai pedig – akik már érettebbek a hitben – saját tapasztalataikkal és meglátásaikkal segítik a többieket.

Alakul egy olyan közösség, melynek tagjai a művészeteken keresztül, festmények, versek segítségével próbálják megközelíteni a hitet, illetve maguk is kézműveskednek – tudjuk meg az egyetemi lelkésztől.

Személyes meghívás

A lelkészség igyekszik az ökumené szellemében tevékenykedni, tartják a kapcsolatot a református egyetemi lelkészséggel, illetve az evangélikusokkal is, félévente egyszer pedig ökumenikus istentiszteletet tartanak. „Próbáljuk egyeztetni a programokat, hogy ne keresztezze egyik lelkészség a másik programjait, valamint hogy a református kollégákkal együtt tartunk az egyetemen egy általánosan művelő kurzust, ahol a Bibliáról beszélünk előadások keretében” – tudjuk meg Pálfai Zoltántól.

1996-tól működik a lelkészség, és – mint a „lelkes” lelkész mondja – kezdetben jó és elegendő szolgálatot nyújtottak a plakátok és a szórólapok az egyetemisták tájékoztatására, most viszont ezek már kevéssé hatékonyak. „Legjobb, ha személyesen hívjuk az embereket, ha diáktársak ajánlják egymásnak az alkalmakat – bár van levelezőlistánk és honlapunk, még mindig a személyes hívogatás a leghatékonyabb” – emeli ki Pálfai Zoltán.

A lelkészség szeretettel vár minden kedves egyetemistát hétfői tanévnyitó Veni Sancte szentmisére a dómba.

Előző sztori

Tutajon érkezik a só a szegedi halfesztiválra

Következő sztori

Rendőr TE: megszerettetni a focit a fiatalokkal