Bulvár

A magyarországi zsinagógákat bemutató bélyegsorozatot bocsátott ki a posta

A magyarországi zsinagógákat bemutató bélyegsorozatot bocsátott ki a posta

2008. szeptember 25., csütörtök
A magyarországi zsinagógákat bemutató bélyegsorozatot bocsátott ki a posta

A magyarországi zsinagógákat bemutató bélyegsorozatot bocsátott ki a Magyar Posta, az első két címletet csütörtökön mutatták be Szegeden és a fővárosban.

A sorozat budapesti, 250 forintos címlete az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem zsinagógájának belsejét ábrázolja a tóratartó szekrénnyel. A bélyeghez tervezett alkalmi boríték a mennyezeti ornamentikát, a kibocsátás napját megörökítő alkalmi bélyegző grafikája pedig egy menóra stilizált rajzát ábrázolja. A szegedi, 200 forintos címleten az Új Zsinagóga épületbelsője látható a tóratartó szekrénnyel. Az alkalmi borítékot az épület kupolájának rajza díszíti. Az esemény bélyegzőgrafikáján Dávid lantjának stilizált ábrája látható. A bélyegeket

Szelényi Károly

fotóművész fényképei alapján

Nagy Péter

grafikus tervezte. A szegedi Új Zsinagógát

Baumhorn Lipót

tervei alapján 1900 és 1903 között emelték. A monumentális 48,5 méter magas épületen a mór-szecessziós stíluson kívül bizánci hatást mutat a barokkos megjelenésű kupola. A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja. Az üvegkupola és valamennyi ólomüveg ablak

Roth Miksa

alkotása. Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem zsinagógája 1877 óta megszakítás nélkül látja el feladatát. Legfőbb rendeltetése, hogy istentisztelet színhelye legyen, de pedagógiai célokat is szolgál, hiszen tan-zsinagógaként is működik. A Magyar Posta 1939-ben bocsátott ki először templomokat ábrázoló bélyegsorozatot. Az első zsinagógát ábrázoló magyar bélyeget 2000-ben, a Vallástörténet - Templomok sorozat keretében adta ki a társaság. Az esemény érdekessége az volt, hogy a különleges címletet egyszerre bocsátotta ki a magyar és az izraeli posta. Akkor a budapesti Dohány utcai zsinagóga épülete és jellegzetes rózsaablaka került a bélyegképre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.