A magyarországi zsinagógákat bemutató bélyegsorozatot bocsátott ki a posta

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarországi zsinagógákat bemutató bélyegsorozatot bocsátott ki a Magyar Posta, az első két címletet csütörtökön mutatták be Szegeden és a fővárosban.

A sorozat budapesti, 250 forintos címlete az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem zsinagógájának belsejét ábrázolja a tóratartó szekrénnyel. A bélyeghez tervezett alkalmi boríték a mennyezeti ornamentikát, a kibocsátás napját megörökítő alkalmi bélyegző grafikája pedig egy menóra stilizált rajzát ábrázolja. A szegedi, 200 forintos címleten az Új Zsinagóga épületbelsője látható a tóratartó szekrénnyel. Az alkalmi borítékot az épület kupolájának rajza díszíti. Az esemény bélyegzőgrafikáján Dávid lantjának stilizált ábrája látható.
A bélyegeket Szelényi Károly fotóművész fényképei alapján Nagy Péter grafikus tervezte.
A szegedi Új Zsinagógát Baumhorn Lipót tervei alapján 1900 és 1903 között emelték. A monumentális 48,5 méter magas épületen a mór-szecessziós stíluson kívül bizánci hatást mutat a barokkos megjelenésű kupola. A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja. Az üvegkupola és valamennyi ólomüveg ablak Roth Miksa alkotása.
Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem zsinagógája 1877 óta megszakítás nélkül látja el feladatát. Legfőbb rendeltetése, hogy istentisztelet színhelye legyen, de pedagógiai célokat is szolgál, hiszen tan-zsinagógaként is működik.
A Magyar Posta 1939-ben bocsátott ki először templomokat ábrázoló bélyegsorozatot. Az első zsinagógát ábrázoló magyar bélyeget 2000-ben, a Vallástörténet – Templomok sorozat keretében adta ki a társaság. Az esemény érdekessége az volt, hogy a különleges címletet egyszerre bocsátotta ki a magyar és az izraeli posta. Akkor a budapesti Dohány utcai zsinagóga épülete és jellegzetes rózsaablaka került a bélyegképre.

Előző sztori

Bontani kezdtek egy épületet negyvenen Szegeden

Következő sztori

Csütörtök: indul a Moziünnep 2008