Rajtaütés a főtéren: nem hinni a jó szándékban…

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rosszindulat mozgósítja a bürokráciát?

Fotó: Gémes Sándor

Múlt hét szombaton fogyatékosok és épek ünnepeltek együtt a Széchenyi téren. Volt ingyenes ugrálóvár, chopperbemutató, trambulin, valamint több tánc-, színházi és harcművészeti csoport bemutatóját is láthatták az érdeklődők. A rendezvény sztárvendége a Pa-Dö-Dő együttes volt. És megjelent a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Felügyelőség két munkatársa, akik nem hitték el, hogy itt önkéntesek dolgoznak…

Augusztus 23-án a Széchenyi téren tartott rendezvényt a Szegedi Speciális Szükségletű Gyermekek Családját Támogató Szivárvány Szülő Alapítvány, amely főleg Down-szindrómás gyerekeknek és családjuknak segít jótékonysági események, gyűjtések szervezésével. Patyik Gabriella, az alapítvány munkatársa, a rendezvény főszervezője a SZEGEDma.hu érdeklődésére elmondta, hogy miközben ő a rádiónak adott interjút, egy nő és egy férfi jelent meg a rendezvényen, akik az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség dél-alföldi csoportjának a munkatársai voltak. A jótékonysági koncert színpadának munkálatait végző szakembereket ellenőrizték, állítólag egy bejelentés alapján. „Amint vége lett az interjúnak, már rohantam is a helyszínre, ahol a munkafelügyelet alkalmazottai közölték velem, nem hihető, hogy ingyen dolgoznak itt az emberek, és mutassam be a megbízási szerződést” – mondta a főszervező. „Egyikük még meg is fenyegetett, hogy majd a bíróságon felelek, mert megzavarom a kihallgatást, és hamis tanúzásra biztatom a munkásokat.” Az alapítvány munkatársa hozzátette, bár elmondta a munkafelügyelőknek, hogy a polgármester vállalt fővédnökséget a rendezvény fölött, és a helyszínt is biztosította számukra, a hivatal alkalmazottai rendíthetetlenek bizonyultak.
Portálunknak szintén nyilatkozott a rendezvény fölött védnökséget vállaló Szögedi Védegylet elnöke, Szabó László, aki felháborítónak, botrányosnak és érthetetlennek nevezte a történteket, azt, hogy fogyatékos gyermekek jótékonysági rendezvényét zavarja meg – ráadásul szombati napon – a hivatalos közeg.

Bebizonyítani az igazat

Patyik Gabriella szerint e kellemetlen atrocitás után még nehezebb lesz önkéntes támogatókat találni, hiszen senki sem kíván hivatalról hivatalra járni, hogy bebizonyítsa igazát. Egyébként ő egy közösségi portálon egyeztetett – több levélváltás után – régi ismerősével, Megyeri Jánossal, aki a cége embereit küldte a helyszínre segíteni, természetesen grátisz, hiszen ő ezzel járult hozzá a rendezvényhez.

Felkerestük Megyeri Jánost, aki elmondta, hogy jelenleg különböző papírokat kell bemutatnia, hogy bebizonyítsa: önkéntesekként dolgoztak alkalmazottai. Döntés még nem született. A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese, Geredy Emil a SZEGEDma.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a munkaügyi felügyeletnek nincs lehetősége mérlegelni, a törvény szerint kell eljárnia, ha egy bejelentés érkezik. A rosszindulatú bejelentés kategóriáját ismeri ugyan a jogi passzus, de az többszöri, egyazon személytől érkező telefonhívást, üzenetet jelent. Folyamatban lévő ügyekről egyébként a hivatalban nem nyilatkozhatnak…

Előző sztori

A fesztiválok “zöldítésére” törekszik a környezetvédelmi tárca

Következő sztori

A hét fotója: Amit szabad Jupiternek…