Hétvége: Commedia dell’arte, betyárok, zene és tánc

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár ma estére elérheti Szeged térségét egy, az országon átsöprő vihar, a lehűlés jót tehet a szabad téri programokra vágyóknak. Rendezvényekből lesz bőven, s hogy előre lehessen tervezni, itt jelzünk néhányat ezek közül.

Szombaton reggel a Partfürdőn kezdetét vette a V. PARTFÜRDŐI AMATŐR GULYÁSFŐZŐ VERSENY, ahol a nevezők a gulyás-gulyásleves-babgulyás-alföldi gulyás ételek elkészítésének tudományáról adhatnak számot. Ez amolyan családi programnak ígérkezik, ahol a lábak alatt álló objektumok alá eső esetén is be lehet húzódni. A nevezési díj 3000 forint, nevezni lehet Hidegkútinénál (Tel.: 06-20-352-1476), vagy személyesen a Partfürdő Sörözőnél. A csapat egy főzőmesterből és két fő kuktából, továbbá baráti segítőkből állhat.

A Szeged-Tápén reggel óta zajló tarhonyafesztiválon több mint kéttucat háromfős csapat verseng, hogy melyikük tud finomabb és tetszetősebb étket főzni az ősi magyar “konzervételből”. A fesztiválra a Dél-Alföld minden szegletéből, Vajdaságból és Szlovákiából is érkeztek a kapitányból és két kuktából álló csapatok.

Betyárosan jó ízekre számíthatunk az első Sándorfalvi Betyárnapon is. A programok ingyenesek. A szombati rendezvények a csikósok, fogatosok világának bemutatása összpontosítanak. Több helyről érkeznek kézművesek, és lesz betyárkonyha, ami voltaképpen különféle népies ételek bemutatása egy főzőverseny keretében, melyre a polgármester is benevezett. Nem maradhat el a „parasztolimpia” sem, ahol népi ügyességi versenyeken, vetélkedőkben mérettethetik meg magukat a jelentkezők. Ennek részleteit egyelőre titokban tartják a szervezők, hogy mindenki egyformán készületlenül érkezzen. A helyi értékeket mutatja be a Sándorfalvi Citerazenekar, a Városi Énekkar és a Szépasszonyok Néptánccsoport. Délelőtt és délután is lesznek csikósbemutatók, Sándorfalván mutatkozik meg a pusztaszeri puszta ötös, a szerbiai Lukácsfalváról pedig kancsikások érkeznek. Este betyárbál, Vecsernyés Róbert és a Stones muzsikál, a délutáni programban pedig fellép a Capuccino együttes. Még két érdekessége lesz a Betyárnapnak, az egyik, hogy a közönség szemtanúja lehet igazi betyáros leányrablásnak, valamint ismét kihirdetik Rúzsa Sándor körözését. És mint hírlik, ennek fele sem tréfa, hiszen a betyár kézre kerítője jutalmat is fog kapni.

Az olimpia jegyében játékos szellemi és erőnléti próbákkal várják a két-ötfős családokat, baráti társaságokat augusztus minden szombatján a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában. Ez alkalommal a vetélkedés a küzdősportok köré rendeződik szombaton délelőtt fél tizenegytől (Szeged, Dóm tér 1-4., tel.: 62/ 630-634).

Szombaton tartják a 2. VW & Audi márkatalálkozót Szeged-Sziksósfürdőn, ahol a programok között autó szépségversenyt, hangnyomásmérést, autószétverő show-t, erotikus autómosást, valamint sörivóversenyt találhatunk. Ezeket egyéb alternatív programokkal egészíthetjük ki, mint a strandolás – a délutánra jóra fordulni látszó időben.

Szombaton délután öt és este kilenc órai kezdettel folytatódik a Commedia dell’arte fesztivál a VI. Szegedi Várjátékok keretein belül. A délutáni előadás a gyerkőcöknek is szól, mint ahogy a vasárnap délelőtt tizenegy órakor kezdődő Lúdas Matyi is, míg vasárnap este kilenc órától Moliére Dandin Györgye kerül színre.

A szombat és vasárnap este fő attrakciója mindenképpen a Szegedi Szabadtéri Játékok új premierje, a Benyovszky Móric életét felidéző zenés táncjáték. A magyar gróf az egyik legjelentősebb XVIII. századi világutazó és felfedező, tengeri kereskedelemre vonatkozó elképzeléseivel meghaladta saját korát, észak-csendes-óceáni utazásaival megelőzte James Cookot és a franciákat. Az élettörténetét elmesélő táncokat Zsuráfszky Zoltán koreografálja, zenéjét pedig a világhírű Ghymes együttes szerzi és adja elő.

De a magyar folklórból a cigányzene sem maradhat ki, különösen, ha Szegedről van szó. Ezért vasárnap délelőtt tizenegy órakor a Dankó Pista-szobornál koszorúznak, délután két órától a cigányzenészek és a magyar nóta helyzetéről beszélgetnek, majd délután hattól a városháza udvarán rendeznek gálaműsort. A belépés ingyenes.
A cigányzenekari gálaműsor az ország egész területéről érkező cigányzenészek és magyarnóta-énekesek részvételével zajlik, fellép a Gondi Márton Egyesület Dankó Pista-zenekara, Ürmös Ilona, Koós Éva, Németh József, Molnár László nótaénekesek, Berki Béla prímás, hegedűművész, a Száztagú Cigányzenekar prímása, a” Ki Mit Tud?” verseny győztes. Az est szólistája: Czutor Róbert cimbalomművész, Baranyi Lajos, a Pannon zenekar vezetője, klarinétművész. A zenekar vezető prímása: Ajzelt József, kulturális miniszteri oklevéllel kitüntetett prímás.

A Klauzál téren pedig az olimpia tegnapi megnyitója óta kivetítő mellett együtt szurkolhatunk.

Előző sztori

Labdarúgás: sikeres ankét, de milyen lesz a rajt?

Következő sztori

Benyovszky: Az utazás darabja