/

Gyermekek, akiknek luxus a nyaralás

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két tucat családnak segít most a Karitász

Fotók: Gémes Sándor

Napközis tábort szervezett hátrányos helyzetű gyerekeknek a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász és négy plébániai karitász csoport. A programokat 8-13 éves gyerekeknek rendezik, akik a műhelyfoglalkozások, játékok mellett minden nap más helyszínre kirándulnak. A SZEGEDma.hu is kilátogatott a Karitász Teleki utcai székházába, ahol augusztus 15-ig kezdik napjaikat a gyermekek.

A Karitász mint a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete tevékenységével az egyház társadalmi tanításával összhangban gondoskodik a társadalomban hátrányos vagy krízishelyzetbe került személyekről. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Magyarországon hozzávetőleg Békés és Csongrád megye területét fedi le. Az egyházmegyében 1991-től alakultak meg plébániai karitász csoportok, és ezek koordinálására a karitász központ. A csoportok tagjai önkéntes munkájukkal a helyi – szociális, karitatív – szükségletekre helyi szinten keresnek választ. Jelenleg 43 plébánián működik karitász csoport, körülbelül 450 önkéntessel.

Szélmalom, komp és napsugaras ház

A Teleki utcai Karitász-ház gyerekzsivajtól volt hangos hétfő délelőtt. Az udvaron egy nagy körben ültek a gyerekek, éppen gyilkosost játszottak. Az előtérben nagyobb lányok készítettek bizsuékszereket. Farkas Márta, a Karitász munkatársa, a tábor vezetője mosolyogva fogad.

„Nagyon jó a hangulat” – mondja vidáman, majd hellyel és kávéval kínál minket. „A gyerekek reggel nyolctól délután négyig vannak itt öt napon át. Még az utazásra sem kell költeni, hiszen egy busz hozza, s viszi őket. Ez egy játékos kézműves- és vándortábor, hiszen a napjainkat a műhelyfoglalkozások mellett mindig más helyszínen töltjük el. Ma a Szent István téri víztoronyhoz látogatunk ki, holnap Kikundoroszmára a szélmalomhoz, szerdán Tarjánban napsugaras házakat figyelünk meg, délután pedig a Tiszára megyünk sárkányhajózni, másnap Tápét ismerjük meg, meglátogatjuk a falumúzeumot, és kompon is fogunk utazni, pénteken pedig Móravárosra utazunk, ahol természetesen megnézzük a vadasparkot.”

Érzékelni a mosolyt, nevetést, ölelést

Farkas Márta elmondta portálunknak, hogy ez az első ilyen jellegű nyári tábor, de szeretnének hagyományt teremteni. Az első év az öt segítőnek és a szervezőknek is egyfajta tanulóidőszak, ahol megtapasztalja mindenki, hogyan lehet, s kell-e egyáltalán jövőre bármit is másként csinálni, szervezni.

„A gyerekek meghívással érkeztek, a Karitásszal kapcsolatban álló családok 20-25 porontyának adunk most lehetőséget ingyenes táborozásra” – folytatja a tábor vezetője. „Főleg azokat a gyerekeket hívtuk meg, akiknek nehézséget okoz a nyaralás. Megmondom őszintén, hogy lehet nagy célokért küzdeni, éhező afrikiaknak gyűjteni, de nincs annál nagyobb öröm, mikor kicsiben, a közvetlen környezetemben tudok úgy segíteni, hogy érzékelem az eredményt: hallom a nevetést, látom a mosolyt, érzem az ölelést…”

Farkas Mártától megtudtuk, hogy a Karitász a Szeged-Csanádi Egyházmegye határon túl szakadt területeivel is megkezdi az együttműködést. Szabadkán és Gyulafehérváron vettek már föl kapcsolatot hasonló segítő szervezetekkel.

A tábor megvalósításában a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász és négy plébániai karitász csoport (Kiskundorozsma, Móraváros, Tarjánváros és Tápé) mellett a Cserepes sori pékség, illetve egy pályázat útján Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének Egészségügyi és Szociális Bizottsága is segített.

Előző sztori

Grúzokat fogott a szegedi határrendészet

Következő sztori

Kedd: sörfesztivál és mesék