Egyetem

Drupalcon - Szeged kiváló helyszín

Drupalcon - Szeged kiváló helyszín

2008. augusztus 27., szerda
Drupalcon - Szeged kiváló helyszín

Olyan városok, mint Barcelona és Boston után most Szeged és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) ad otthont a négynapos Drupalcon Szeged 2008 konferenciának. A Drupal egy nyílt forráskódú, rendkívül népszerű tartalomkezelő rendszer, amelyet ma már több mint 250 ezer webhely használ szerte a világon.

Az augusztus 27-én kezdődött konferencia sajtótájékoztatóján

Dries Buytaert

, a Drupal megalkotója és projektvezetője beszélt a tartalomkezelő rendszer megszületéséről. 2000-ben, az antwerpeni egyetemen a diáktársaival egy üzenőrendszert szerettek volna kialakítani a maguk számára, majd az egyetem elvégzése után, 2001. január 15-én tette megalkotója nyilvánossá a rendszert az interneten, és ekkor már elsősorban az új technológiák kipróbálása volt a cél, mint például az automatikus hírcsatornák, illetve a tartalommoderáció. Több ezer programozó járult már hozzá a rendszer fejlesztéséhez, maga a Drupalnak nevezett alaprendszer utolsó kiadásában több mint kilencszáz fejlesztő működött közre a világ minden tájáról. Ezenkívül több mint kétezer kiegészítő létezik, amelyeket bárki ingyen letölthet és használhat a legkülönfélébb célokra a bankos fizetéstől kezdve a webáruházakon át a közösségi webhelyek kialakításáig, a videolejátszókig, illetve -megosztókig vagy a kisjátékokig. Sok nagy médiavállalat, így például a Sony Music, és több előadó, így például

Britney Spears

weboldala is a Drupalt használja.

Szeged és a TIK

A jelenlegi konferencia ötszáz résztvevőt számlál, ebből nyolcvanan az Egyesült Államokból érkeztek. A konferencia keretében minden nap más kiállítást is láthatnak a résztvevők, így például állásbörzét, a regionális cégek kiállításait, valamint grafikával foglalkozó cégek is felvonulnak majd.

Kristof Van Tomme

szervező - aki szegedi feleségével egy Drupallal foglalkozó céget is létrehozott a Tisza-parti városban - elmondta, nagyon örül, hogy a város is szponzorálta a konferenciát.

Hojtsy Gábor

szervező hozzátette, sokan javasolták, hogy Budapesten tartsák a rendezvényt, ők azonban ragaszkodtak Szegedhez, azért is, mint mondta, mert akárhogyan is keresték, a fővárosban nem találtak megfelelő, a TIK-hez hasonló helyszínt, ami egyrészt ilyen modern, és sok teremmel is rendelkezik. Ezenkívül pedig a szép város és nyugodt környezet is idevonzotta a szervezőket.

Lehetőségek a nyílt forráskódú szoftverek területén

Nagy Sándor

alpolgármester úgy fogalmazott, a szofverfejlesztésben is vannak olyan közösségek, melyek világraszóló dolgokat visznek véghez itt Szegeden is, és magának a városnak vannak a nyílt forráskódú világban hagyományai.

Z. Karvalics László

, a Szegedi Tudományegyetem Könyvtár- és Információtudományi Tanszékének vezetője elmondta, a nyílt forráskódú és szabad felhasználású szoftverekkel kapcsolatos tudás oktatása Szegeden unikumszerűen nagyon korán elkezdődött, a Drupal rendszert is rendes kurzus keretében oktatják az egyetemen. Nagyon intenzív fejlesztés folyik, amit például az is mutat, hogy a Nokia finn anyavállalatával közösen olyan mérvű fejlesztéseket folytatnak, hogy a Szegedi Tudományegyetem neve megjelenik a Linux-kernelben. A tanszékvezető hozzátette: ez a szabad szoftveres terület sok lehetőséget tartogat Szeged számára is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.