Kultúra

Magna Cum Laude: "A dalok kivívták a helyüket"

Magna Cum Laude: "A dalok kivívták a helyüket"

2008. augusztus 29., péntek
Magna Cum Laude: "A dalok kivívták a helyüket"

Fotók: Gémes Sándor

Hét év - ennyi időre volt szüksége az 1999-ben alakult Magna Cum Laude együttesnek arra, hogy igazán felfedezze a közönség a számait. Vagy másként, ahogy a csütörtökön a SZIN-en rendezett koncertjük előtti közönségtalálkozón megfogalmazódott: az is lehet, hogy ekkora nőtt fel a közönség a dalaikhoz.

A Magna Cum Laude a Minden állomás című slágerével, illetve az ugyanilyen című 2006-os albumával került igazán a nagyközönség látókörébe, azután pedig sorra jöttek a népszerűé vált számok: Te légy most, Vidéki shanzon, és ne feledjük a szintén nagy sikert aratott SZINezd újra című számot sem, a tavalyi SZIN-re íródott dalt. A Magna Cum Laude tagjait -

Szabó Tibor

gitárost és zeneszerzőt,

Kara Misa

basszusgitárost, szövegírót,

Mező Misi

énekest és

Kilián Imre

dobost -

Kovács Krisztián

(Senior Hal) kérdezte a „befutásról" és az együttes által eddig megtett útról. A köztudatba való bekerülés nem egy tervezett dolog - fogalmazott Kara Misa, mint mondja, sok kitartás kellett hozzá. A basszusgitáros hozzátette: akkor is zenélnének, ha nem történt volna meg az ismertség terén a magasabb szintre jutás. Mező Misi szerint a siker titka az, hogy a dalaik kivívták maguknak azt a helyet, ahová valók. Az énekes azt is elmondta, az emberek többsége talán még nem nőtt fel a zenéjükhöz, sokáig divatban voltak a nem elgondolkodtató, egyszerű, egynyári slágerek. Hogy vajon a zenekar dalai nem hasonlók-e azokhoz, az majd tíz év múlva kiderül, de Szabó Tibor kiemelte: az Osztály című daluk, a Minden állomás vagy éppen a Vidéki shanzon közel tíz éve íródtak, így az idő próbáját már kiállták, más kérdés, hogy a nagyközönség most fedezte fel őket. „De mi végig hittünk ezekben a dalokban akkor is, amikor a kiadók még azt mondták, idő kell a befutáshoz" - mondta a gitáros.

Értő füleket találni

A SZEGEDma.hu a zenekar két „Misijét" a SZIN-ről külön is megkérdezte. „Sokkal jobban szeretem ezt a kisebb, családiasabb és emberközelibb fesztivált, mint a nagyokat, a tavalyi felkérés óta pedig, mikor dalt írtunk a SZIN-nek, elmondhatjuk, hogy hazajárunk ide Szegedre" - beszélt a zenekar SZIN-hez fűződő érzéseiről Mező Misi

(középső képünkön)

. Kara Misa

(alsó képünkön)

hozzátette: „Mi nem vagyunk kifejezetten fesztiválzenekar, aminek nagyon sokan gondolnak minket, mi gyakorlatilag egy falunaptól kezdve egy gólyabálon keresztül, vagy fesztiválon át hála Istennek bárhol meg tudjuk állni a helyünket - ezt én a zenekar egy nagy erényének érzem, hogy bárhova el tudunk menni játszani, mindig találunk értő füleket" - fogalmazott a basszusgitáros. „Én vallom, hogy az igazán jó dalok nagyon gyorsan születnek, így például a Te légy most, vagy a Vidéki shanzon is 'tízperdes dalok' voltak" - avatott be a műhelytitkokba Misa, aki azt is elárulta, szövegíróként rengeteg dolog foglalkoztatja és sok mindenre odafigyel, és így születnek az erőteljes érzelmi alapokon nyugvó dalaik.

Elég egy pillanat

„Mappát vezetek, diktafont használok, feljegyzem, ha valami az eszembe jut, elég egy pillanat, egy momentum, egy szó, amely bástyaként megáll, és én köré tudom építeni a várat" - mondta a szövegíró. Hogy a zene vagy szöveg jön-e előbb, változó, hetven százalékban inkább a zene, tudtuk meg Kara Misától. „A zene a szöveggel ki bírja fejezni azt, amit az alkotó elképzel, de gyakorlatilag én mindig azt vallom, hogy a szöveg csak egy satnya kis segédeszköz ahhoz, hogy a zene elérje azt, hogy a közönség azonosulni tudjon a dallal" - vallja Misa, mire Mező Misi rögtön közbeszólt: „Azért ne vegyük el a szöveget semmiképp..." Basszusgitáros kollegájáról ugyanis azt tartja, hogy a magyar szövegírók top hármasában mindenképpen benne van: „Úgy tud megfogalmazni dolgokat, hogy életszagú lesz az egész. Sokszor kapunk a honlapunk vendégkönyvébe is olyan felírást, hogy 'mintha nekem írtátok volna ezeket a dalokat...'"

Jövőre jubileum

Az együttes legutóbbi albuma tavaly novemberben jelent meg Magnatofon címmel, arról már két videóklippet is leforgattak, és még a Sirató című számhoz is készül egy. Ebben, mint megtudtuk, a képi művészet és a zene összekapcsolására is kísérletet tesznek, hiszen eddig egyedülálló módon

Czakó Ferenc

, homokanimátor fog közreműködni a klippben, akit a jövőben a nagyobb koncertekre vendégként is szeretnének elhívni. Jövő tavasszal egy tízdalos új lemezzel szeretne előrukkolni az akkor tízéves zenekar, szeptemberre pedig egy nagyszabású koncerttel készülnek a budapesti Sportarénába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.