Közélet

Veszélybe kerülhet a dél-alföldi koraszülöttmentés

Veszélybe kerülhet a dél-alföldi koraszülöttmentés

2008. július 28., hétfő
Veszélybe kerülhet a dél-alföldi koraszülöttmentés

Fotó: Jójárt Gabriella

Az elmúlt hét során több országos médium, köztük elsőként a Hír Tv számolt be arról, hogy anyagi nehézségek miatt augusztus végére veszélybe kerülhet a koraszülöttmentés a Dél-Alföldön. A szolgálatot működtető alapítványnak havonta 1,3 millió forintra lenne szüksége - közölte Pintér Sándor kuratóriumi elnök hétfőn az MTI-vel.

Elfogytak a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány tartalékai, ha a szervezet nem kap támogatást, augusztus utolsó hetében leállhat a koraszülöttmentés a Dél-Alföldön - mondta az egyetemi tanár. Szegeden 1992 óta működik alapítványi formában az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentése. A hazai kilenc újszülöttmentő centrum közül a második legnagyobb a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány, amely évente mintegy 1300 gyereket lát el Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén. A mentés működési költsége évi 56 millió forint, ennek 70 százalékát fedezi a központi költségvetés, a fennmaradó részt, közel 12 millió forintot adományokból, cégek támogatásából teremti elő az alapítvány. Az anyagi nehézségeket az idézte elő, hogy egy nem várt nagyjavítást kellett végrehajtani az alapítvány mentőautóján - közölte a kuratóriumi elnök. A professzor elmondta, az élet első perceiben, óráiban történő mentés elmaradása az újszülött, koraszülött életkilátásait és a későbbi életminőségét döntően meghatározza. A szállítás során megkezdett életmentés - oxigénadás, lélegeztetés, a szívműködés biztosítása - jelentős mértékben javítja az újszülöttek életkilátásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.