/

Ismeretlen eredetű szállítmány – heroinhoz kellett?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tíz tonna, heroin előállítására alkalmas vegyszert foglaltak le a rendőrök Szegeden egy cseh teherautóban – adta hírül az MTI és a Hirado.hu. A vegyszerből tízmillió halálos adag heroint lehetett volna gyártani. Hasonló akció volt pár napja Szlovéniában is.

Az ismeretlen eredetű szállítmányt – mint később kiderült: tíz tonna vegyszert – szállító cseh kamiont június 26-án az utcán állították le a rendőrök, ahogy arról már a SZEGEDma.hu is beszámolt. A nyomozók biztosra mentek – a heroinalapanyagot fuvarozó csapatot már hónapok óta figyelte több ország rendőrsége, köztük a Nemzeti Nyomozó Iroda is.
„A vizsgálat során megállapították, hogy a tehergépjárműnek a fuvarokmányai hamisítottak voltak, mivel egy fiktív személy nevére volt kiállítva ez az okmány” – mondta Pál János alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
A kamion cseh sofőrjét és útitársát két magyar okmányhamisító segítette. A nyomozók őket is elfogták.
A lefoglalt vegyületet, az ecetsavanhidridet a heroin alapanyagának, az ópiumnak a finomítására használják. A vegyszer egyébként a gyógyszer- és vegyipar egyik legfontosabb alapanyaga is. Éppen azért azonban, mert az anyag a kábítószerek egyik fő alapanyaga is, az ipari felhasználóknak egy ENSZ-egyezmény alapján szigorú nyilvántartást kell vezetniük a beszerzéséről, tárolásáról és felhasználásáról. Ezért szerveződtek a világban komoly bűnszervezetek az anyag megszerzésére.
A mostani akció egy éve tartó titkos nyomozás eredménye, amelyben tíz ország vesz részt. Dél-Koreában és Szlovéniában a Magyarországon talált mennyiség többszörösét foglalták le.
A Csongrád megyében lefoglalt vegyszer felhasználásával a rendőrök becslése szerint 130 millárd forint értékű heroint lehetett volna előállítani.

Előző sztori

Ismeretlen eredetű szállítmány rendőrkézen

Következő sztori

Kajak-kenu: Boros lett az újabb szétlövés áldozata